IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Да се харчи смело, стига с тази пестеливост

Няма условия за включване на КНСБ в национална стачка, но демократичният протест е изконно право, казва синдикалистът

10:49 | 27.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, БГНЕС</em></p>

Снимка: архив, БГНЕС

Да се харчи смело, стига с тази пестеливост. За това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНТ при представянето на идеите на синдиката за промени в данъчната политика. Той смята, че трябва да има мерки, които трябва да са ориентирани към целевите групи.

Синдикалният лидер посочи, че ще се съберат 25 млрд. от данъци, като 7 млрд. ще са преките данъци - 3 млрд. лева от бизнеса и 4 млрд. лева - от работниците. Той е на мнение, че при данъчна реформа хората могат да получат 13-та заплата около 1000 лева.

Според него неравенствата се генерират и от недобро разпределение на доходите.

„Естественият път е да отворим темата за промени в данъчната политика и тя да е по-справедлива - преместване на данъчното бреме от хората върху фирмите, а от друга страна - целият механизъм за данъчно облагане да се промени“, посочи Пламен Димитров.

Идеята на КНСБ е за тази година да има и еднократен данък "богатство". Мотивът е, че около 8 млрд. годишно са данъците.

"Дали ще има данък богатство или не - целта е да запълним бюджетната дупка. Бързо могат да бъдат заменени едни пари, които идват за капиталови разходи или едни пари за Covid", каза Димитров.

Според него данъчното облагане в България е най-несправедливото, особено що се отнася до косвените данъци, които по думите му са натоварващи.

„Намаляването на косвения данък ще разтовари тази несправедливост и трябва да доведе до намаляване на цените. Когато разтовариш цялото ДДС, ценовото ниво трябва да падне. Всички трябва да спечелят", убеден е лидерът на КНСБ.

Димитров пресметна, че с данъчните промени около 3 млрд. лева може да останат в хората и в бизнеса. Другата част на идеята, 15-15-15 да е необлагаемият минимум на доходите, който да стане колкото минималната работна заплата. Иначе казано - от КНСБ искат::

Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;

Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%;

Синдикалистът е убеден, че това ще довде до по-голям разполагаем доход за всички.

Димитров напомни, че заедно с бизнеса, от началото на пандемията от коронавирус, синдикатите настояват за втори пакет с икономически мерки от няколко милиарда лева към фирмите и населението с хоризонт приближаващата есен.

„Безработицата ще се вдигне още през есента, още от началото на годината безработните са около 90 хиляди души“, обясни той и изрази надежда, че тези мерки ще се приложат.

Лидерът на КНСБ обяви, че средният дефицит в ЕС е над 8%, докато за България е под 3%. Затова се надява, че тези мерки ще ги има.

„Очаквам да са доста щедри. Имахме спор с Горанов (бившият финансов министър в кабинета "Борисов-3" - б.р.) през май и с премиера, каза Димитров и настоя час по-скоро да започне и разплащането към фирмите. "350 млн. стоят неразплатени към строителството и индустрията. Има какво да се направи".

Синдикалистът коментира и протестите. Той съобщи, че условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма. Синдикално проучване показало, че 20% от членовете искат да се включат в протестите, 80% смятат да се прави нещо друго.

„Има много хора, а и много искания на площада. Демократичният протест е изконно право, няма как някой да се обяви против хора, които свободно са излезли да кажат какво искат. Базата за този протест е социална. Исканията им трябва да бъдат чути, властта трябва да си отпуши ушите и да чуе какво искат хората“, настоя президентът на КНСБ.

Според него как ще се развие протестът зависи от институциите и дали ще седнат на масата за преговори, за да чуят какво искат хората на улицата. Пламен Димитров припомни и декларацията с работодателите, в която се призовава за ненасилие на протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Според него данъчното облагане в България е най-несправедливото, особено що се отнася до косвените данъци, които по думите му са натоварващи.Така е, но данъкът върху собствеността е нисък. Т.е. данъкът богатство. ДОД и Данък печалба е само за бедните и средната класа. ДДС реално не се плаща от богатите - те почти винаги инвестират, т.е. си прибират платеното ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Хубава идея, обаче това отдавна трябваше да го направим и вече да сме взели като гърците едно 200 поне милиарда евра дългове/и после естествено да не ги върнем/. Сега вече не знам дали е възможно. Ще ни дадат някой и друг милиард.. и толкова после ще искат 10% лихва по някое време. Щото ББ такива дреболии като лихви не го интересуват, нито дали ще имаме АЕЦ Козлодуй .. нито ТЕЦ Марица Изток 2.. на соларки ще се топлим зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Този гений изкарал ли е някога пари с истинска работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
v_tin
преди 3 години
Харчи се много лесно когато жена ти е шеф на човешки ресурси , а ти си в борда на албена, иначе би трябвало нормалния човек да стиска парите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Киро Брейка в тубата последно има едно хубаво видео как се "харчи" с размах, разбирай краде с хайдушки размах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Синдикалните хиени са надушили плячка! Разбираемо е, че се опитват да осребрят невключването си в протеста. А лошото е, че не са мръднали в мисленето си от времето на Маркс, Енгелс и Ленин, които разглеждаха интересите на труда и капитала като антагонистични и непримирими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тая организация трябваше да бъде закрита преди години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
В период на "евтини" пари е необосновано държавата да увеличава разходите си, просто има достатъчно евтин ресурс, който е хубаво да се управлява от пазара. Много ми е интересно как си представят прехвърлянето на още тежест върху фирмите и това как се очаква да помогне за справяне с неравенството. Не стига, че и без това желанието за собствен бизнес е ниско, а се предлага още да го потиснем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още