Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Новата руска енергийна стратегия: Водород вместо газ по "Северен поток" 2

Преминаването на Европа към водорода като енергиен източник кара Москва да пренастройва стратегията си

   1| 2| 3    
0
 
0
 
22
преди 5 месеца
Е, съдържанието на тимберицата ти е по-голямо от водородната молекула. Малко.
2
 
3
 
21
khao до: mvr0306
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
то и ти явно не си химик... още щом спомена че молекулата на водорода че била малка... и лъсна като гол гАз на месечина!
1
 
2
 
20
mvr0306 до: creepazoid
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Така както си го мислиш - явно не си химик - но принципно, на хартия е ок, само дето инсталацията за това ще тежи поне половин тон, и надали е удачен избор за икономия на енергия. Отделно водород в автомобил ??? - само резервоара ще е доста кг....Тия процеси работят само с катализатори, които се подменят на определено време, и те не са от най-евтините.
0
 
2
 
19
mvr0306 до: creepazoid
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Водород може и има смисъл да се произвежда единствено от ВЕИ когато няма къде да се ползва тока за нещо друго! И то само локално, в малки количества, и за употреба например в индустрията за горелки, химични процеси и т.н. Както писах и в най-първия си пост - и електричеството и разните методи за производство на водород - електролиза, газификация на въглища, синтез газ и т.н. са били познато на хората преди повече от век. За универсален преносител н аенергия се е наложило електричеството. Единствения му недостатък е че не може да се съхранява лесно и евтино. И както писах - съществуват много места където може да се намери отпадна топлина и други варианти за производство на водород или електричество например, но тези методи не могат да се конкурират с класическите АЕЦ / ТЕЦ / ВЕЦ по цена. Отделно, изграждане на всяка нова инфраструктура е съпроводена с използване на ресусрси - бетон, стомана, полимери и т.н. ... съответно имаме нови емисии СО2 и въздействие върху околнта среда при изграждането и'.
0
 
3
 
18
creepazoid до: mvr0306
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Благодаря! Рядко срещано събитие е в този форум човек да попадне на експертно мнение, пораждащо смислена дискусия. Технически съм напълно съгласен с твоето мнение, което точно обяснява защо има смисъл от водород, произведен посредством ВЕИ. Това е невероятна перспектива за инвестиции, добавена стойност, реално намаляване на глобалното затопляне, както и разбира се намаляване на зависимостта от вносни енергоносители. Представяш ли си турбото в колата да използва енергията на изгорелите газове за тяхното пиролизиране, и допълнителната мощност да бъде доставяна всъщност от полученият от процеса водород. Мисля, че BOSCH от няколко години работят именно върху нещо подобно, може и да са го направили вече. Не тесла, ами направо кирка.
4
 
5
 
17
Императорът до: mvr0306
преди 10 месеца
Напротив - ако добиваш водородчец чрез електроенергия и после отново го ползваш за енергия, 30-40% от енергията се губи - това пък е законът за ентропията. Дори мошшшшеникът мъск им каза на водородаджиите, че са идиoти. Ама нищо де - руснаците ще правят водородчец от газчица - и така ще си вдигнат печалбата с едни 30-50% - това пък е друг закон - само че неписан - че умният винаги очесва идиoтът.
2
 
6
 
16
mvr0306 до: creepazoid
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Няма нужда да се задълбаваш в отделните технологии и възможности! Водорода не съществува в свободно състояние на Земята. Трябва да се произведе. Ако ползваш електролиза на вода, ще ти е нужно точно толкова електрическа енергия за производство на 1 кг водород, колкото ще получиш при изгарянето му или обратното му превръщане в електричество посредством например горивна клетка. Това ни казва един от основните закони за запазване във Вселената - закона за запазване на енергията. Никой не може да го пребори. На практика ефективността на всеки процес не е 100%, и имаш оперативна ефективност винаги под 100%. Отделно всички инвестиционни разходи по нова инфраструктура.
1
 
2
 
15
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Друг е въпросът, че формулата на метана е СН4. Един атом въглерод и четири атома водород. Ако махнем въглерода от формулата дали нещата ще се подобрят драстично и дали ще си струва усложненията?
1
 
4
 
14
creepazoid до: mvr0306
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Щом си спец, значи можеш да ни разкажеш как се получава водород от маришки въглища, от сероводорода в Черно море, как да развием животновъдството си така, че отделяният метан да може да бъде пиролизиран, и как най-накрая ще има смисъл от АЕЦ Белене, за да електролизира дунавска вода, и най-вероятно още много други начини чрез водорода да престанем да сме зависими от вноса на енергия. Обясни ни - това състоятелни теории ли са? Все пак, специалистите от руските компании са изчислили, че производството трябва да е максимално близо до пазарите - следвайки тази логика производството на водород в ЕС не би трябвало да може да бъде конкурирано от външни доставчици.
4
 
3
 
13
mvr0306 до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Пич, аз съм работил с водород и много добре знам за какво може да се ползва и как изобщо се работи с него. За разлика от тия дето в Европа само говорят. Всичко е правимо и достижимо, да, може да се ползва и за съхранение на "зелена" енергия. Въпроса е на каква цена и кому е нужно всичко това?