IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за научни изследвания опуска 1,7 млн. лв. за разработки за коронавируса

Конкурсът ще търси решение на медико-биологичните и социално-икономическите проблеми, породени от пандемията

22:06 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Общо 11 проекта за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19, ще бъдат финансирани от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) с около 1,7 млн. лв. Конкурсът е съобразен с необходимостта от провеждане на научни изследвания в съкратени срокове за решаване на медико-биологичните и социално-икономическите проблеми, породени от пандемията, и е обявен в изпълнение на Постановление на Министерски съвет 89 от 8.05.2020 г. Продължителността на проектите е до 24 месеца. 

Обявяването на новия „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 год.“ предизвика силен интерес сред научната общност, като бяха подадени общо 73 проектни предложения в двете тематични направления – 1. Медико-биологични проблеми“ и 2. Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19“.

В „Тематично направление 1. Медико-биологични проблеми“ са подкрепени 7 проекта, в които като базови или партньорски организации участват в колективи от Медицинския университет – София (3 проекта), Медицинския университет – Пловдив (1 проект), Военномедицинска академия (2 проекта), Национален център по заразни и паразитни болести (2 проекта), УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1 проект), Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ (2 проекта), Институти на БАН (4 проекта).

В „Тематично направление 2. Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19“ ще бъдат подкрепени общо четири проекта, два от които са от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, и по един на колективи от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и от Университета за национално и световно стопанство. Сред темите на избраните за финансиране научни проекти са правни проблеми, възникнали във връзка с кризата, изследване на икономическите измерения на пандемията COVID-19, анализ и оптимизация на социално-икономическите мерки за намаляване на негативните последствия от пандемията, разработка на интегрален модел за предвиждане и превенция на негативни ефекти от бъдещи епидемиологични кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още