IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативното настроение преобладаваше на европейските борси в понеделник

Акциите в туристическия сектор поевтиняха, след като Великобритания наложи карантина на завръщащите се летовници от Испания

18:58 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник преобладаващо на отрицателна територия на фона на напрежението между САЩ и Китай и продължаващия ръст на болните от коронавирус по света. Акциите в туристическия сектор поевтиняха, след като Великобритания наложи карантина на завръщащите се летовници от Испания, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се раздели с 0,14%. Туристическият сектор отписа 2,8%, а този на суровините – прибави над 1%.

Сходни понижения записаха още британският бенчмарк FTSE и френският CAC, които намаляха със съответно 0,12% и 0,15%. На положителна територия бе германският измерител DAX, който прибави близо 0,3%.

Притеснението на инвеститорите остава на фона на новото дипломатическо напрежение между САЩ и Китай. В понеделник врати затвори американското консулство в Чънду като ответна мярка по искане на Пекин, след като Вашингтон нареди да бъде закрито китайското представителство в Хюстън.

Напрежението между двете най-големи икономики в света, както и несигурността около коронавирусната пандемия, тласна златото до абсолютен връх по-рано по време на търговията в понеделник. Спот цената на благородния метал достигна 1943,9275 долара за тройунция по време на азиатската търговия.

При индивидуалните акции тези на туристическата компания Tui поевтиняха с над 11%, след като тя обяви, че отменя организираните пътувания от Великобритания към Испания до 9 август, след решението за 14-дневна карантина на властите в Лондон.

Книжата на превозвача Ryanair се разделиха с близо 3,9% в понеделник, след като компанията отчете нетна загуба от 185 млн. евро за първото тримесечие от фискалната 2021 г. – малко над пазарните очаквания.

На обратния полюс с ръст от над 7% на акциите бе британската миннодобивна компания Polymetal International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още