IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото – кризисната валута на света

Златото е пари, всичко останало е кредит, казваше навремето американският банкер Джон Пирпонт Морган

08:29 | 28.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Златото не дава нито лихва, нито дивиденти, от финансова гледна точка е глупаво, така да се каже.

Но... от друга страна, просто е хубаво да погледнете дали го имате под формата на монети или кюлчета. А в тревожни времена златото е психологическа терапия, поради което най-големите хардкор фенове на благородния метал с радост цитират американския банкер Джон Пирпонт Морган (известен като J.P. Morgan): „Златото е пари, всичко останало е кредит“.

Това е единствената причина, с която може да се обясни факта, че цената на златото се повишава и нараства във времена на коронакриза, нулеви лихви и студената икономическа война - до почти 1945 долара за тройунция. Това е рекорд и с 24 долара повече в сравнение с последния пик през септември 2011 г.

От тогава цената на златото отново падна.  Когато златото за последно достигна рекордно високото ниво през 2011 г., последваха години на депресия на пазара на злато. Но този път това може да бъде само началото на нова циклична възходяща тенденция за благородните метали. Сега, в тези времена на необосновано търсене, Bank of America очаква цената му след две години да достигне цифром и словом.... 3000 долара тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
А да погледнем инфлацията и всичкия оптимизъм за златото ще се изпари.....,вярно е че сега има възможност за печалба от този инструмент,но като цяло златото изостава с поне 200 процента от действителната му стойност.....,не визирам ФЕД с неговите намеси на пазара.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още