IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариана Николова: Предвидени са 55 млн. лв. за чартърни полети с цел туризъм

Имаме нужда от една агресивна реклама, твърди новият министър на туризма

10:44 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предвидени са 55 млн. лв. от държавния бюджет в помощ за чартърните полети с цел туризъм. Идеята е да бъдат обхванати над 400 хил. туристи. Тoва заяви в сутрешния блок на БНТ новият министър на туризма и вицепремиер Марияна Николова.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Субсидията вече е одобрена от ЕК.

По думите ѝ летният туристически сезон има голям проблем, но в правителството и Министерство на туризма разчитат да има повече почиващи на нашето Черноморие. Очаква се първите германски туристи да дойдат в края на септември и началото на октомври.  

“Разчитаме през август да имаме повече почиващи. Още от първия ден заявих какви са моите цели - ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения”, каза Николова.

В НС ще бъде внесено предложението за ставка от 9% ДДС за туроператорите. Нова мярка е и отварянето на граници за конкретни държави, каза още новият министър. 

Ще има грантове за туристическия бранш, в момента 38 хил. души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма, обсъжда се възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година.
Министър Николова каза, че ще разговаря с посланици на редица държави, с акцент на туристите от Русия и Великобритания.

Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм, призова Николова.

Според нея туроператорите наистина са с един от най-големите проблеми, поради което мерките са насочени към средните предприятия и туристическият бранш.

“Ние имаме нужда от една агресивна реклама, без реклама нищо не се получава. Много е важно да покажем сърцето на България, културните паметници и историческото ни наследство”, настоя Николова. Тя подчерта, че ще положи усилия да бъдат осигурени средства за реклама на нашата страна като потенциална, здравна и безопасна дестинация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още