IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триумфът на Конте в Рим е лъжовен

И крайнодесните, и проевропейските политици приемат сделката за бюджета на ЕС и кризисния фонд критично и поставят някои въпроси за цената на парите за Италия

10:46 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Италия Джузепе Конте. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Италия Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

За италианския премиер Джузепе Конте маратонските преговори за бюджета на Европейския съюз (ЕС) завършиха с висока оценка, след като той обяви, че Италия ще бъде най-големият бенефициент на коронавирусния фонд за възстановяване от кризата в размер на 750 млрд. евро, пише Politico.eu в свой анализ.

Победата му обаче, шумно отпразнувана в Италия, може да бъде краткотрайна, тъй като трудно постигнатият компромис се среща със суровата критика у дома.

Съгласно споразумението, уредено в Брюксел, страните трябва да поемат ангажимент да следват национален план за възстановяване, включително икономически реформи, за да получат достъп до безвъзмездната част от 312,5 млрд. евро от спасителния пакет, предназначен да смекчи икономическия спад заради пандемията от новия коронавирус.

Споразумението също дава право на едно правителство на ЕС да забави плащанията, ако смята, че друга държава не изпълнява обещанията си за реформи.

В Италия условията, свързани с безвъзмездните средства, призовават призрака на т.нар. Тройка - - групата за вземане на решения, сформирана от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които станаха синоним на заробващите строги икономии, обвързани със спасяването на Гърция по време на дълговата криза в еврозоната.

Критиците вдясно твърдят, че сделката отслабва италианския суверенитет и предупреждават, че тя може да доведе до искания на ЕС да отмени законодателството на пенсиите и благосъстоянието, задвижено от популисти.

Коронавирусът е „троянски кон“, който позволи на Европа да поеме контрола над Италия, коментира Роберто Фиоре, който оглавява крайнодясната партия Forza Nuova. „Тройката спечели“, пише той в Twitter. „Ние получаваме безвъзмездни средства от 68 млрд. евро а много висока цена - всеки последен остатък от нашия суверенитет“, допълва той в поста си.

Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, също атакува сделката, заявявайки, че условията, свързани с фонда за възстановяване, представляват „безусловна капитулация“ на Италия.

Италия ще бъде принудена да предприеме европейски реформи, свързани с пенсиите, работата, правосъдието, здравеопазването и образованието, казва Салвини. Той обвинява лидерите на така наречените „пестеливи“ северни страни, включително нидерландския министър-председател Марк Рюте, че се стремят да демонтират водещата реформа на Лига – намаляването на най-ниската възраст за пенсиониране на 62 години.

„Всеки Рюте може да дойде следващата пролет и да каже: „Няма да дам парите на Италия, ако не намалят пенсиите, и може да го направи“, коментира Салвини на пресконференция в Рим.

В действителност Рюте не успя да осигури вето върху плащанията към държави, които пренебрегват поетите ангажименти, но договори „супер аварийна спирачка“, при която отделните държави могат да забавят плащанията с до три месеца, подлежащи на преглед от лидерите на ЕС и под надзора на Европейска комисия.

Комисията също изрично заяви, че националните планове, очаквани от страните от ЕС, ще са далеч от политиките за строги икономии, изисквани в отговор на икономическите спасителни мерки преди няколко години. Всички реформи ще се черпят от специфични за отделните държави препоръки, направени от Комисията, а не от страните конкуренти.

Въпреки това, Салвини твърди, че реформите, наложени от ЕС, ще навредят на Италия и ще я направят по-малко конкурентоспособна. Той също предупреди, че механизмите за изплащане на средствата за възстановяване на ЕС могат да създадат лостове за спорове по други въпроси, като миграцията.

„Когато Лигата се върне в правителството и блокира пристанищата, при първата блокирана лодка Брюксел ще размаха пръст и ще каже, че сме гадни и подли“, смята той.

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия „Братя на Италия", също е критична към сделката, която остави на Италия по-малък достъп до безвъзмездни средства от първоначално предложеното. Според нея страната и е изложена на риск от „неприемливо изземване на икономическо-политически решения на суверенна държава“.

Евроскептичните политици не са единствените, които критикуват сделката. Дори някои проевропейски гласове изразяват съмнения за сделката. Стефано Фасина, ръководител на лявата партия „Свободни и равни", определи условията за безвъзмездни средства и аварийната спирачка като "сериозно рискови".

Карло Календа, италиански евродепутат и лидер на центристката партия Azione, която се кандидатира на европейските избори миналата година под лозунга „Ние сме европейци", критикува „триумфалния тон на правителството на Конте". Той изтъква, че финансирането не е толкова щедро, колкото изглежда, като се има предвид, че Италия е основен платец в бюджета на ЕС. Той се оплаква и от факта, че икономичните страни и Германия са си осигурили по-големи отстъпки за плащанията към общия бюджет за следващия седемгодишен период.

Бъдещето на правителството на Конте много ще зависи от това как представя сделката, според Рафаело Маркети, професор по международни отношения в университета Луис в Рим.

Ако той може да представи резултата от срещата като победа, това би могло да помогне на правителството да се обедини преди трудното решение за кандидатстване за допълнително финансиране от ЕС за здравеопазване, според Маркети.

Налагането на реформи от ЕС също може да има положителен ефект, ако помогне за преодоляване на местната съпротива срещу болезнени, но необходими мерки, казва той.

Забавената реакция на ЕС на коронавирусната криза кара някои италианци да чувстват, че са били изоставени. Това чувство може да се окаже трудно обратимо. Според данни от април 70% от италианците нямат никакво или имат минимално доверие в ЕС. Ефективното използване на новите фондове обаче може да помогне за обръщането на данните, посочва Маркети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още