IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банково сливане в Италия създава седмата по големина банка в еврозоната

Intensa вече си осигури 43,5 на сто от UBI Banca, но до четвъртък може да владее поне 70% от дяловете

15:45 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската голяма банка Intesa изглежда успя с предложението си за поглъщане на Unione di Banche Italiane SpA, петата по големина италианска банка. Асоциацията на акционерите CAR се отказа от съпротивата си и обяви във вторник, че ще предложи на Intesa своя 19-процентов дял.

Сливането на двете италиански банки би създало седмия по големина кредитор в еврозоната, предава Ройтерс.

Успехът на оцененото на 4,1 милиарда евро предложение зависи от това Intesa да получи поне 50 процента от банката от Бергамо. До понеделник вечерта Intesa вече си беше осигурила 43,5 процента. Вътрешнофирмени източници са показали увереност, че Intesa ще получи поне 70 процента от акциите до изтичането на предложението в четвъртък. Ако прагът от две трети е надвишен, Intesa може да управлява UBI Banca и да увеличи потенциала за икономии.

Банката от Бергамо е активна предимно в икономически силния север на Италия, където се намират предимно богати клиенти. Тя горчиво се противопоставяше на поглъщането и също така определи повишената оферта от страна на конкурента от Торино в средата на юли като недостатъчна. Акционерите получават 1,7 акции на Intesa и 57 цента в брой за всяка акция на UBI.

Асоциацията на акционерите CAR, която дълго критикуваше офертата като враждебна и неадекватна, оправда промяната в позициите си с дадената гаранция за работните места на служителите на UBI. Няколко членове на CAR, които заедно притежават 10,9 процента от акциите на UBI, преди това обявиха, че ще продадат акциите си на Intesa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още