IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студенти влизат в света на модерните технологии с нова магистърска програма

Финтех и електронно банкиране са ниша за обучение на бакалаври, посочиха Георги Пенев от Българската финтех асоциация и д-р Деян Радев от СУ "Св. Климент Охридски"

20:10 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финтех и електронно банкиране са ниша за обучение на бакалаври, посочиха Георги Пенев от Българската финтех асоциация и д-р Деян Радев от СУ "Св. Климент Охридски"

Финтех и електронно банкиране ще са част от магистърска програма в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), наречена "Финанси и инвестиции". Целта на образователната програма е да се представи практическото приложение на съвременните финансови технологии в региона. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитие", Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтех асоциация.

Целта на програмата е да представи новите финансови технологии и да установи връзка с финансовите компании, които оперират на българския пазар. Ще има теоретична и практическа част. Това посочи д-р Деян Радев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" , който заяви, че тази програма е иновативна, и показва колко е гъвкав и отворен за новостите е Стопанският факултет на СУ.

"Курсът ще е на модули, първият модул ще е въвеждащ. В него ще се представят компаниите в България и ще се установи какви са тенденциите в световен мащаб и в региона. Ще има сравнение с банковия сектор - дали има синергия между него и финтех компаниите, или те са конкурентни. Много банки се свързват с такива финтех компании", даде пример той с Комерц банк, която влиза в България.

Ще се организира и хакатон, целта на който е отборите да се интердисциплинарни, но всеки отбор да представлява ядро на финтех компания.

Според Георги Пенев липсата на кадри е един от големите проблеми в развитието на финтех сектора. "С тази образователна програма смятаме да задоволим нуждите в отделите бизнес управление, маркетинг и продажби на финтех компаниите", допълни той и акцентира на факта, че в програмата ще има голяма практическа част. Покани има към БНБ, КФН и Министерство на финансите, които да се включат в програмата.

От разговора стана ясно, че студентите ще разберат повече за технологиите и регулациите. Отделно от това ще има Дни на отворените врати. Пенев посочи, че профилите на кандидат-магистрите са интересни и разнообразни.

"В България работи добре секторът за разплащанията". Предизвикателствата във финтех сектора биха били много. От една гледна точка, те са свързани с дейността на регулаторите", уточни оперативният директор на Българската финтех асоциация.

Каква ще е ползата за студентите? Как ще изглеждат лекциите на новата програма? Какво е бъдещето на най-добре разработените проекти? Кои студенти имат интерес към програмата? Как се отговаря на интересите на студентите предприемачите? Само регулациите ли са предизвикателство пред развитието на финтех сектора?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още