IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ремонт на Айтоския проход

Стойността на дейностите е за 24,3 млн. лева, изпълнител е "ИСА-2000"

14:35 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

На 31 юли, петък, започва ремонт на Айтоския проход - най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“ и област Бургас, съобщават от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Състоянието на пътя е много лошо, в годините назад е правено само частично изкърпване на настилката.

Ремонтът на прохода се забави, след като обществената поръчка за избор на изпълнител веднъж беше прекратена заради погрешни изчисления (през 2018 г.) и беше обявена наново през миналата година.

Стойността на ремонтните дейности е 24,3 млн. лева. Средствата са осигурени от оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и бюджета.

Трасето с дължина 33 км е разделено на два лота. Срокът за приключване на ремонта е 15 месеца, т.е. през есента на следващата година пътят, който през зимата често се затваря за движение на тежкотоварни камиони, трябва да е готов.

Първият лот обхваща отсечката от км 49+184 до км 65+933 в областите Бургас и Варна. Началото на участъка, който ще се ремонтира, е от моста над язовир „Цонево“ при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас.

Участъкът в лот 30 започва в близост до с. Вишна (км 65+933) и завършва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749).

Строително-монтажните работи предвиждат изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък, заустване на асфалтираните улици и на селскостопанските пътища, възстановяване на банкетите и откосите на пътя. За оптимално отводняване на настилката ще бъдат изградени нови облицовани окопи и бетонови бордюри. Ще се почистят съществуващите водостоци, като ще се изградят и нови, ще се поставят и нови мантинели, пътни знаци и маркировка.

Предстои и ремонт на мостовите съоръжение по трасето - мостът над яз. „Цонево“, над р. Камчия и р. Гермето и други.

Проектът превижда разширяване и укрепване на скалния тунел при 56-ти км, в близост до с. Билка. В участъци от пътя ще бъдат възстановени или надстроени укрепителните стени.

Строителните дейности и по двете отсечки са възложени на „ИСА 2000“ ООД. Стойността на договора за първата е за над 13,86 млн. лева с ДДС, а за втората – над 9,7 млн. лева с ДДС. Надзорът на първата отсечка ще осъществява „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 297 524,17 лева с ДДС. . Авторският надзор ще е на Обединение „Сивет ЗТИ“ с участници „3TI Проджети интенерия интеграта“ СпА и „СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД. Стойността на техния договор е 3 840 лв. с ДДС.

Надзорът на строителните дейности на втората отсечка е на „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е за 194 760 лева с ДДС. Авторският надзор е същият, отново за 3 840 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още