IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin увеличава загубата през второто тримесечие

Коронавирусът забавя усилията на компанията да намали дилърските запаси на своите спортни автомобили

15:51 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc отчете по-висока загуба за първото полугодие, след като британският автомобилен производител инвестира в старта на дебютния си SUV модел, който вече пристига при дилърите, предава Bloomberg.

Ранните признаци от Китай, ключов пазар за продажби на SUV модели, са позитивни, посочва компанията в свое изявление, но не дава конкретни данни.

Новият коронавирус забавя усилията на компанията да намали дилърските запаси на своите спортни автомобили. В тази връзка тя отлага рестартирането на производството в основния си завод в Гейдън, Англия, до края на август.

SUV моделът DBX, чието производство започна през второто тримесечие, ще даде положителен принос през последните шест месеца на 2020 г., посочват още от компанията.

Aston Martin отчита оперативна загуба за първото полугодие от 159,3 милиона паунда (206 милиона долара) и отрицателен свободен паричен поток от 371 милиона лири, тъй като увеличава разходите за пускане на пазара на фона на пандемията, затворила салоните на дилърите.

С производството на DBX паричният поток трябва да се подобри през втората половина, заяви в интервю главният финансов директор Кен Грегор. Той посочва, че бизнесът се подобрява през юни, въпреки че е твърде рано да се каже дали може да се говори за процес на възстановяване от пандемията и блокадите.

Очаква се финансовите разходи на Aston Martin да бъдат по-високи на 123 милиона паунда през 2020 г. поради по-скъпия дълг, добавя Грегор.

Компанията допълва, че коригира и резултатите си за 2019 г. заради грешка при приспадане на стимули за дилъри и клиенти от приходите в САЩ. Промяната води до намаляване на загубата с 15,3 милиона лири преди лихви, данъци, такси и амортизация.

Aston Martin се бори през последните две години с високите запаси и слабите продажби на основните си спортни автомобили, което подкопава усилията на компанията да възпроизведе успеха на борсата на Ferrari NV. През месеците, откакто канадският милиардер Лорънс Строл спаси производителя на автомобили в началото на тази година, той обяви смяна на изпълнителния директор и заяви, че може да се наложи да търси допълнително финансиране.

Акциите на компанията поскъпват със 7,8% на борсата в Лондон, но поевтиняват с 68% тази година.

DBX с цена от 189 хил. долара се сглобява във фабрика в Уелс, построена върху терен на старо военно летище. Производителят иска да атакува ултралуксозния SUV сегмент, зает от моделите Urus на Lamborghini и Bentayga на Bentley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още