IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът между републиканци и демократи заради пакета стимули тревожи пазарите

Ще разхлаби ли политиката си Фед, коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев

18:30 | 29.07.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сблъсъкът между републиканците и демократите в САЩ относно новия пакет стимули се разгорещява преди заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед). Републиканците предлагат обезщетенията за безработица да бъдат намалени с 200 долара на седмица. Това се отразява негативно на пазарите, които са в очакване Фед да "отвори вратата" към разхлабване на политиката си, заяви Мартин Митренцев, форекс анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие".

"Към обяд на 29 юли фючърсите в САЩ се търгуват на червена територия. В Азиатско-тихоокенския регион виждаме смесена търговия. В Япония, Австралия, Индонезия и Тайвън цените на акциите отчитат спад, докато китайските, корейските и хонгконгските поскъпват", посочи анализаторът.

Според него в Европа търговията също е смесена. „DAX и IBEX се понижават. FTSE 100 се търгува с леко повишение, Stoxx 600 нараства с 0,2%. Френските акции поскъпват, италианските и испанските поевтиняват", информира Митренцев.

По темата за долара той обясни, че валутата е изпратила най-лошия си месец напоследък, търгувайки се на 9-годишно дъно.

"Очаква се доларовият индекс да падне под 90 пункта, прогнозира анализаторът. - Според повече икономисти доларът бе прекупен. Йената и паунда се представят доста добре."

На въпроса коя е основната причина за поскъпването на златото Митренцев отговори, че освен слабостта на долара, това е ръстът на заболели от коронавирус.

"Златото поскъпна с 8%, със 150 долара в последно време. Границата от 2000 долара за тройунция ще бъде пробита скоро и след това може да има корекция. Прогнозата на Bank of America за цената на златото от 3000 долара е доста оптимистична", подчерта Митренцев.

Той смята, че ръстът на капиталовите пазари е заради стимулите от страна на централните банки и правителствата.

„Сезонът на отчетите върви добре, но има и притеснение в инвеститорите от възникването на втора коронавирусна вълна", напомни анализаторът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още