IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ангелов: Надявам се до края на годината електронната рецепта да бъде факт

Наблюдава се ръст на Covid-случаите, но контролът върху инфекцията в страната засега е успешен, каза новият здравен министър

16:45 | 29.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Имам ясен приоритет за националната здравна информационна система. Надявам се, че до края на годината ще бъдат готови електронната рецепта и електронните направления. Това каза в ефира на БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Другата седмица предстои среща между екип на министерството и Информационно обслужване, на която ще се представят всички функционалности на системата. Ако заработи тази система, ще можем да получаваме информацията в реално време“, каза още той.

Здравният министър увери, че във водите на река Марица в Хасковско няма никакво замърсяване, че положението е под контрол и се очаква до края на деня да бъде възстановено водоподаването на всички засегнати населени места.

В България наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността, коментира още Ангелов. 

По думите му контролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства.

Той увери, че има план, който следващата седмица ще бъде представен в Министерския съвет. В него е описано всичко, което е направено до момента. „Разписали сме ясни критерии, че когато достигнем определен брой, колко легла отваряме, знаем колко апаратура имаме. По европроект предстои да закупим апарати, които ще раздадем на общинските болници. Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“, добави той.

В предаването „12+3“ проф. Ангелов подчерта, че „най-трудно е намирането на пресечна точка на всички интереси, защото има здравна, социална, икономическа, дори политическа гледна точка по отношение на коронавируса“.

Средното увеличаване на клиничните пътеки ще бъде с около 10% от 1 август, припомни новият здравен министър и подчерта, че допълнителните пари за всички на първа линия са осигурени до края на годината, като общата сума е 107 млн. лева, а списъците се подават от директорите на лечебните заведения и от директорите на структури.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Електронното здравеопазване (включително електронните рецепти) технически са тривиални за реализация. Първите опити започнаха преди десетина години. Как, мислите, защо това още не е направено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още