IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречат ли на икономическото възстановяване на САЩ обезщетенията при безработица?

Редица икономисти към момента не виждат сигнали от пазара на труда, които да показват, че компенсациите засягат скоростта, с която хората се връщат на работа

23:00 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Липсата на съгласие в рамките на Конгреса на САЩ относно въпроса дали трябва да се намали размера на федералната помощ за безработните, освободени от работа по време на пандемията от коронавирус, всъщност води до друг въпрос: Потиска ли желанието на хората да търсят нова работа паричната седмична помощ в размер на 600 долара?

Републиканските сенатори по-рано тази седмица предложиха да се намалят плащанията до 200 долара на седмица, посочвайки, че по-големите плащания убиват активността на бившите работници, тъй като мнозина от тях сега получават по-голямо обезщетение при безработица, отколкото е била заплатата им, пише The Wall Street Journal. 

Демократите в Сената предложиха временно да се задържат плащанията от 600 долара на седмица и дори да се свият, докато икономиката на страната се подобрява, като заявиха, че работниците се нуждаят от повече подкрепа, докато пандемията продължава да притиска пазара на труда в САЩ. 

Много икономисти, които са успели да проучат ползите, казват, че досега не виждат сигнали от пазара на труда, които да показват, че плащанията засягат скоростта, с която хората се връщат на работа по време на пандемията.

Проучване, публикувано по-рано този месец от икономисти от университета в Йейл, установява, че при гражданите, останали без работа, които са получавали по-щедри обезщетения за безработица не е забелязва по-голям спад на заетостта, когато обезщетенията влязат в сила. Темпът на връщане на работа на тези хора не се различава от онзи, характерен за хората, получавали по-ниски обезщетения.

1 1

В допълнение към пакета от стимули, една от целите на седмичните плащания в размер на 600 долара, одобрени от Конгреса до края на юли като част от предишния пакет за икономическа подкрепа, беше да се намали финансовото въздействие върху работниците, които остават вкъщи, след като компаниите преустановят дейност, за да се ограничи разпространението на вируса.

Плащанията доведоха до положението, при което 68% от останалите без работа по време на пандемията американски граждани получават по-големи обезщетения, отколкото е бил преди това размерът на техните заплати, установяват изследователи от Чикагския университет.

Някои фирми заявиха, че размерът на плащанията е фактор при привличането на хората да се върнат на работа, а някои работници посочиха обезщетенията като причина за тяхното оставане вкъщи.

2 2

Периодът за предоставяне на допълнителните седмични обезщетения за безработни, които възлизат на около 18 млрд. долара седмично, ще изтече в края на тази седмица, освен ако Конгресът не вземе друго решение междувременно. Републиканският план, публикуван в понеделник, в крайна сметка ще свие плащанията, така че общото обезщетение за освободените работници възлиза на не повече от 70% от предходното компенсиране.

Когато пандемията удари САЩ, нивото на безработицата и броят на освободените от работа американски граждани, търсещи обезщетение, се повишиха до рекордни стойности. Тъй като отделните щати започнаха да се отварят постепенно, пазарът на труда също започна да се възражда, възстановявайки 7,5 милиона работни места през май и юни, за да компенсира част от изгубените 22 милиона работни места от първите два месеца на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още