IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо: САЩ ще защитят сигурността на Европа от „Северен поток 2“

Вашингтон ще помогне на европейските страни, но се нуждае от повече инструменти, които само въпросните държави могат да осигурят, посочва държавният секретар

21:00 | 30.07.20 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Greg Nash/Bloomberg</em></p>

Снимка: Greg Nash/Bloomberg

САЩ ще направят всичко възможно, за да гарантират, че проектният руски газопровод "Северен поток 2" няма да представлява заплаха за сигурността за Европа, но се нуждаят от повече инструменти за това, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

Русия има за цел да използва газопровода, за да удвои количеството газ, доставяно в Германия, използвайки маршрута под Балтийско море, който заобикаля Украйна и ще я лиши от милиарди долари от потенциални транзитни такси, изтъкват от Вашингтон. 

САЩ се тревожат, че разширяването на руските газови доставки по трасето може да увеличи политическото и икономическото влияние на Москва спрямо Европа.

„Нуждаем се от допълнителни инструменти. Ние сме готови да използваме тези инструменти, ако ни ги предоставите “, каза Помпейо пред Сената.

Миналия месец група американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия предложи законодателство, което ще разшири съществуващите санкции, свързани с руския газопровод, за да включи наказания за страните, предоставящи различни видове услуги около полагането на тръбите.

Помпейо заяви, че смята, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, разбират заплахата от американските санкции. Наскоро той предупреди, че европейските инвеститори в "Северен поток 2" и „Турски поток“ могат да бъдат "изложени на риск" от американските санкции.

Отбелязвайки, че по негова оценка Германия не е съгласна с американската оценка на заплахата, Помпейо заяви: „Ние сами предприемаме действия, за да се опитаме да запазим сигурността за европейския народ“.

„Северен поток 2“, за който руският президент Владимир Путин заяви, че може да започне да функционира по-късно тази година или през следващата, заплашва да помрачи усилията на Вашингтон за по-интензивен износ на втечнен природен газ (LNG) към Европа. САЩ разполагат с много природен газ и подкрепиха усилията на Европа да диверсифицира вноса си на LNG от други източници, включително от Норвегия.

Изграждането на „Северен поток 2“ спря миналия декември, след като швейцарско-холандската компания Allseas, която е специализирана в подводни строежи, се оттегли заради заплахата от американски санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Къде видя живи янки ти бе, плоскоглав?Освен по филмите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
А кой ще ни спаси от наглите навлеци, янките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Пичове, ако си прочетете коментарите ще видите, че няма нищо градивно в тях. Един харесва Русия, друг не я харесва - няма лошо, но поне не слизайте заедно на ниско ниво - имате позиции, защитавайте си ги интелигентно без да се обиждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Я как съм събрал целия *** да скимти!"То май ти не си спрел да квичиш ... хОди да ти набият кожената инжекция , па да мирнеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо си в грешка, тавариш, средната зарплата е към 36 х рубли.И твоя съмишленик импчето го заяви също вчера.Па ти си смятай колко са 36 хил. рубли. По руский поимаеш? Самые большие зарплаты в России в Москве и Санкт-Петербурге. В долларовом эквиваленте средний оклад в этих городах колеблется в пределах 700 1000 долларов, в то время как средний оклад по всем регионам равен всего 570 долларов.Источник: https://visasam.ru/russia/rabotavrf/zarplaty-v-rossii.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Ех Ватьо, Ватьо 1383 лв. е средната брутна заплата в Росия - 2020 г., ADNE.iNFO Февраль 2020 Согласно данным Росстата, среднемесячная зарплата в России в декабре 19 года составила более 62 тысяч рублей ..., 2000 лв. е в Москва. У нас е 1339 за страната и 1850 за София. Специално ме накара да метна едно око на статистиката им. А с тия епитети, дето мяташ налява и надясно, само се излагаш, като панаирджия! Ама явно ти е кеф или си психично неустойчив. Не ми пречиш! Пак ти казвам не се нерви в тия жеги, опасно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Щом при тоя с пищова и "чекмеджето" сме с 2 пъти по-високи заплати от Расия и онова "велико" джудже, значи смятай какво е нивото там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хайде, цялата русофилистична *** се задави от собствената си пяна, избила от безсилие по дзурлите им.Браво, значи точно в десетката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Ватенка, толкова си жалък и гнъсен в безсилната си злоба и омраза, че чак ми става срамно да те чета, погнусата която изпитвам: отделно.Спри да лаеш, срам нямаш ли поне малко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Др. - Другарят Ватников, очевидно с това руско име, стана много активен в отявленото и най-често самоцелно, извън темата ругаене на Русия, с което нямам съмнение, че е подставено лице. Плосък, очевидно невежа по много въпроси и само ругаещ в полза на САЩ. Дори ми е смешно, но не искам (въпрос на лична хигиена) е да се занимавам с него. Всъщност той върши услуга на Русия с изявите си. Аз няма да участвам с коментари около него. Това днес е по изключение. Може и да му плащат, а може и да си е обикновен *** като вожда на държавата - псуващ, тъпеещ, дебелеещ, проснал туловището си напреко на леглото до чекмедже пълно с пари и злато, а до него ГОЛ пищов. При неговата диктатура цъфнахме та вързахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още