IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия до Марс: НАСА изпраща роувър в търсене на признаци на живот

Очаква се корабът, превозващ проучвателната машина да кацне на Червената планета на 18 февруари 2021 г.

22:30 | 30.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

НАСА изпрати най-новия си роувър „Пърсивириънс“ (постоянство – бел. ред.) към Марс в опит да открие признаци на живот на втората по близост планета до Земята, съобщава The Wall Street Journal. Проучванията предполагат, че на Марс е имало живот преди милиарди години, когато Слънчевата система все още е била в своя ранен стадий на развитие.

Ракетата-носител Atlas V се издигна към горните слоеве на атмосферата с кораба за 2,7 млрд. долара, пренасящ роувъра, от военновъздушната станция "Кейп Канаверал" във Флорида по-рано днес.

Разстоянието между Земята и Марс е приблизително 300 милиона мили (за сравнение - разстоянието между Земята и Луната е около 384,4 хил. км). Ако всичко върви по график, космическият кораб ще кацне на Марс на 18 февруари в кратера Джезеро, широк около 50 км, който се намира северно от екватора на планетата.

Шестколесната научна лаборатория с маса 1025 килограма е оборудвана с радиоизотопен термоелектрически генератор, който работи с плутониев двуокис и с две литиево-йонни батерии. На роувъра е закрепен и мини-хеликоптер "Инджинюъти", който може да извърши в периода на изследванията 5 кратки полета на височина до 10 метра.

марс марс

Снимка: Getty

Според учените, свързани с мисията, преди 3-4 млрд. години кратерът Джезеро е представлявал огромно езеро, захранвано от делата на древна река, от която са останали карбонитни минерали и глина, които притежават потенциал да запазват органични молекули и други признаци на живот макар и на ниво микроорганизми.

По време на своята двугодишна мисия ядреният роувър „Пърсивириънс“ ще се опита да открие всякакви подобни улики, да ги извлече от скалите или почвата и да консервира и евентуално да ги върне на Земята.

"Очакваме, че наличните инструменти на борда ще могат да открият биосигнатури, но ще бъде много трудно да се потвърди това, докато не ги върнем на Земята", заяви директорът на отдела за планетарна наука в НАСА Лори Глейз. Това ще изисква поне две допълнителни мисии до Марс, за да е вземат и върнат тези проби, заявиха служители на агенцията.

марс марс

Снимка: Getty

Мисията на НАСА до Марс се присъединява към двата космически кораба, които вече са на път за Червената планета, които бяха изстреляни от Китай и Обединените арабски емирства в началото на този месец. Това е първата мисия до Марс и за двете страни. Очаква се и трите кораба да пристигнат на Марс приблизително по едно и също време през следващата година.

Роувърът на НАСА „Пърсивириънс“ е определян като най-сложното превозно средство за употреба извън Земята, което НАСА някога е използвала. В кабината си с размерите на компактен автомобил, машината разполага с 13 бордови компютъра, 23 камери и седем бордови мини лаборатории, предназначени да изследват скали и утайки за признаци на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
гонене на Михаля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
да е то тука си има достатъчно живот, ама Били инжексията и неговите производни се чудат как да го намалят и сведат до минимум шот им пречи .... те тръгнале през просото разбираш ли, да търсят на баба си у пантофите некой, да хванат си намерат майстора там, та да видиме ние тагай, кой кого ше намалява с Covidi Movidi и други подобни тъпотии .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Абе тия що се хабят, мчи той преподобния Илън догодина ще го колонизира Марса! Само пари пилеят Насовците.. Или може би отиват да направят 3D снимки на място за изработка на качествен декор? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още