IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft преговаря за закупуването на TikTok

Доналд Тръмп заяви, че Белият дом обмисля стъпи за забрана на приложението в САЩ

23:17 | 31.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Roy Liu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на китайското видео приложение TikTok, пише Тhe Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с дискусиите източници. Същевременно по-рано в петък американският президент Доналд Тръмп каза, че обмисля да предприеме стъпки, които ефективно да забранят ползването на приложението от територията на Съединените щати.

„Гледаме TikTok. Може да забраним TikTok“, каза Тръмп пред репортери, докато се подготвяше да замине за Флорида. „Може да предприемем някои други неща, има няколко варианта. Но се случват много неща. Така че ще видим какво ще се случи. Разглеждаме много алтернативи по отношение на TikTok“.

Служителите на TikTok не са били открити непосредствено в петък за коментар. В изявление, публикувано онлайн тази седмица, изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер, който беше нает от Walt Disney Co. по-рано тази година, заяви, че компанията е ангажирана с прозрачността.

„TikTok се превърна в най-новата цел (на атаки, б. ред.), но ние не сме врагът", каза той.

Американските власти изразяват опасения, че TikTok може да предаде данните, които събира от снимащите и качващи видео клипове в приложението американци на китайското авторитарно правителство. TikTok каза, че никога няма да го направи.

Запознат със случващото се източник каза по-рано, че американски представители са наредили на Bytedance – компанията майка на TikTok, да се откаже от собствеността си.

TikTok, който постигна световна слава през последните две години благодарение на своите видеа със закачливи танци и клипове със синхронизиране на речта, е собственост на базираната в Пекин ByteDance, един от най-ценните стартъпи в света. ByteDance, чиито второстепенни акции оцениха компанията на 150 милиарда долара през последните седмици, разчита на големи инвеститори в САЩ, като Coatue Management и Sequoia Capital.

Около 315 милиона потребители са изтеглили TikTok през първото тримесечие на годината, най-много изтегляния за което и да е приложение за едно тримесечие, показват данни на изследователската фирма Sensor Tower.

Евентуална подобна сделка ще бъде изправена пред множество регулаторни пречки. През последните години Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ, който разследва придобиванията в САЩ от чужбина, пое много по-агресивна роля при прегледа и одобряването на сделки, които могат да застрашат националната сигурност.

Покупката на TikTok би представлявала огромен обрат за Microsoft, който ще привлече популярно потребителско приложение с огромна аудитория сред над младите хора. Microsoft и преди е осъществявала инвестиции в социални медии, но никога не е развивала своя популярна услуга в този доходоносен сектор.

Безспорно Microsoft разполага с нужните финансовите средства за поглъщането на TikTok. Усилията му в сферата на социалните медии обаче досега не бяха особено успешни, с изключение на поглъщането на мрежата за професионални контакти LinkedIn и компютърната игра Minecraft. Само преди няколко седмици Microsoft сложи край на видео стрийминг платформа за игри Mixer.

Въпреки че новият изпълнителен директор на TikTok е американец, подозренията към китайския гигант от страна на Вашингтон остават, докато Китай и САЩ продължават да са в особено обтегнати отношения.

Наскоро търговският съветник на Белия дом Питър Наваро определи изпълнителния директор на TikTok Кевин Майер за „американска кукла на конци“, защото смята че той помага на Пекин да събира данни за американските потребители.

Само седмица по-рано държавният секретар Майк Помпейо обяви, че правителството иска да забрани популярното приложение в САЩ.

Пентагонът забрани инсталирането на TikTok служебните мобилни телефони на държавните служители през януари. В президентската си кампания Доналд Тръмп призовава хората да подпишат петиция, забраняваща TikTok. Facebook пък активно подготвя своя конкурент на TikTok - Instagram Reels.

Междувременно Индия забрани TikTok и компанията се изтегли от Хонконг.

Това сливане на събития - конкурентни заплахи, потенциални забрани в целия свят и несигурност сред потребителите, накара група съществуващи акционери на ByteDance да обсъдят закупуването на мажоритарен дял в компанията. Bloomberg съобщи тази седмица обаче, че основателят на ByteDance Джан Имин отхвърля идеята, като се има предвид желанието му да поддържа контрола над компанията. И това вероятно е разумно, посочва медията.

ByteDance закупи Musical.ly Inc. през 2017 г. и я сля с TikTok, създавайки социално-медиен хит в САЩ - първото китайско приложение, което успя да осъществи това.

Продажбата на TikTok сега може да помогне на ByteDance да избегне опасен път напред, но също така може да и струва и огромни загуби. Приложението може да се постави в позиция да стане любима компания на Wall Street, ако стане публично.

TikTok има и нов рекламен бизнес, като генерира около 200-300 млн. долара глобални приходи. За сравнение, световните приходи на Facebook през 2019 г. са за 70 млрд. долара. Компанията никога не е разкривала общия брой потребители, но съмненията, че растежът е зашеметяващ, са малко. TikTok е едно от най-изтегляните приложения в САЩ и в света в последната година, според аналитичната компания AppAnnie, и има около 800 млн. активни потребители, повече от Snap, Pinterest или Twitter, по данни на DataReportal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Toва не са преговори, а мутренско изнудване. В България се процедира по същия начин - даваш си бизнеса или... Няма голяма разлика с аферата "8-те джуджета".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още