IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираният съд осъди условно Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“

Наказанието е з срок от две години и е с 3-годишен изпитателен период

13:16 | 01.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румен Овчаров.<em> Снимка:&nbsp;БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ</em></p>

Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Специализираният наказателен съд наложи условно наказание „Лишаване от свобода“ за 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура, цитирани от БТА.

Овчаров бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери - 16 556 344,68 лева

Съдът е уважил предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постановил е и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд е наложил и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Съдът е уважил гражданския иск в този размер.

Съдебният състав е мотивирал налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
същото каквото и ти за мафията в твоята партия :))... и на двамата не ви пука особенно... уражай да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Любопитен съм да чуя какво мисли кресливото ни резидентче за мафията в себствената му партия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Бедни сме ,защото в държавата цари безстопанственост,кражби ,корупция ,далавери ,защитавани и оправдавани от съдебната система.В такава обстановка на кражби и беззаконие не може да се гради икономика ,просперитет и естествено последиците са бедност ,имиграция и прахосване на ресурсите на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Крадците закони не ги ловят.И аз искам да открадна десетки милиона и да ми наложат условна присъда, заради чистото минало.Както се казва гарван гарвану око не вади ,обаче от корупция и кривосъдна /право-/съдебна система държавата не може да се оттърве и да просперира.Това е поредното доказателство за не-ефективността на съд-ебната система,която е в защита не на държавата и данъкоплатците , а на мошениците ,крадците и далавераджиите,а така икономика и просперитет не се гради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още