IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата върна италианската икономика на нивото от преди еврозоната


Засега правителствената прогноза в Рим е за спад на БВП от осем процента за тази година, според ЕК понижението ще е от 11,2 процента

08:55 | 02.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Federico Bernini/Bloomberg</p>

Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Днес се говори много за исторически икономически данни. Германия преживява рецесията на века, Америка претърпява най-лошия спад от 1946 г. насам. Франция отчита най-лошия крах от началото на воденето на тримесечната статистика преди 70 години, а еврозоната е в най-дълбоката криза в сравнително младата си история.

В Италия думата “исторически” има двойно значение. Третата по големина икономика в еврозоната преживява не само най-лошия спад от десетилетия с понижението на икономическото производство от 12,4%. Кризата премахна с един бърз удар скромните ръстове през последните десетилетия и връща страната в миналото хилядолетие: Икономическата продукция на страната вече е по-ниска, отколкото при раждането на еврозоната, което означава, че Италия не само не е спечелила от въвеждането на еврото, но дори загуби по отношение на брутния вътрешен продукт (БВП).



Наистина - между април и юни брутният вътрешен продукт на Испания се срина дори по-силно от този на страната на Апенините, с минус 18,5 процента в сравнение с предходното тримесечие. Преди избухването на пандемията обаче в Испания се наблюдаваше много по-голям растеж. Преди вирусът да принуди правителствата да поставят икономиките си в кома, икономическата продукция в Испания беше с 148 процента над нивото при влизане в еврозоната.

Италия, от друга страна, имаше почти нулев растеж от две десетилетия. Преди избухването на пандемията БВП беше едва 109 процента от нивото в края на 1998 г. След две последователни исторически отрицателни тримесечия брутният вътрешен продукт спадна до 91 процента от нивото, което страната имаше преди да се присъедини към паричния съюз.
По този начин Италия се представи още по-зле от Гърция, която претърпя исторически спад по време на еврокризата през 2010 г. Гърция все още не е представила резултатите си за второто тримесечие. Ако БВП спадне с 13 процента, каквито са прогнозите на експертите, гръцката икономическа продукция ще спадне до 92,2 процента от нивото в края на 1998 г.

Германия, от друга страна, е относителният победител в пандемията в това сравнение. Икономическата продукция падна далеч по-малко, отколкото в южната част на Европа. През първото тримесечие БВП загуби само два процента, значително по-малко, отколкото в Италия с -5,4 процента или Испания с минус 5,2 процента. През второто тримесечие икономика номер едно в Европа премина през кризата много по-лесно от другите големи евро държави с минус 10,1 процента.

Голяма част от растежа през последните години е унищожена и в тази страна. Но германската икономика все още е на нивото от 2011 г. Това е със 17,4 процента над това, което Германия показа в началото на паричния съюз. Така излиза, че германската икономика е нараснала след влизането си в еврозоната по-бързо от испанската.

Цифрите са и политически въпрос. В Европа дискусията за победителите и губещите от паричния съюз, която беше спряна след неотдавнашната среща на върха на ЕС и милиардите за спасяване, сега може да започне отново. Това е още по-несигурно, като се има предвид, че много италианци обвиняват еврото за икономическата си нищета и наскоро дори основаваха партия за излизане.

Засега правителствената прогноза в Рим е за спад на БВП от осем процента за тази година. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обаче вече обяви, че тази цифра вероятно ще бъде преразгледана надолу. Според прогнозата на Европейската комисия Италия би трябвало да покаже спад с 11,2 процента през тази година - и по този начин да изостане повече от която и да е от 27-те държави от ЕС.

„И без това лошият растеж през последните няколко години бе унищожен с един удар през първата половина на 2020 г.“, каза главният икономист на VP Bank Томас Гитцел. Катастрофата преминава през всички области на икономическия живот. Италианската статистическа служба Istat все още не е предоставила подробни данни. Според икономистите на ING вече има ясни индикации, че "както износът, така и вътрешното търсене", както и всички основни икономически сектори са допринесли за спада на БВП.

Италия беше най-засегнатата страна в Европа още в началото на пандемията. В началото на годината новата инфекциозна болест се разпространи бързо в икономически силния север на страната и доведе здравната система до колапса. От февруари над 35 000 души в Италия са загинали от Covid-19.

За да ограничи болестта, правителството в Рим нареди строги мерки, които парализираха голяма част от икономическата активност в продължение на седмици. За преодоляване на кризата, според премиера Джузепе Конте, Италия скоро ще получи 209 млрд. евро от съвместния фонд за подпомагане на възстановяването, включително безвъзмездни средства от 81 млрд. евро, които страната не трябва да връща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ако може и цените да върне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още