IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Лондон се изправи срещу Пекин и Москва

Новата британска външна политика, насочена към отстояване на западните ценности, е комбинация от идеализъм и прагматизъм


09:35 | 02.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Великобритания няма да даде достъп на Huawei до 5G технологиите. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Великобритания няма да даде достъп на Huawei до 5G технологиите. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Отношенията между Обединеното кралство и Китайската народна република  се влошават доста бързо. В понеделник Обединеното кралство прекрати екстрадиционния договор с Хонконг. Това е последната мярка срещу противоречивия закон за сигурност, който Пекин прие за бившата британска колонна колония. Още преди външният министър Доминик Рааб да обяви решението в Камарата на общините, Пекин осъди този ход. Лондон нарушавал международното право и се намесвал "брутално" в китайските дела, заяви правителствен говорител.

Забележително е как Обединеното кралство се възправя срещу две велики сили едновременно. От една страна, правителството на Джонсън определя Русия като "заплаха за националната сигурност" и налага санкции срещу руски държавни служители, от друга - обявява се против новия китайски Закон за национална сигурност на Хонконг, предлага убежище на три милиона хонконгски граждани и ограничава присъствието на китайски компании като Huawei и Bytedance (създателите на Tiktok) на британския пазар.



За последен път британците водят война на два фронта като империя - през 19-и век те се борят с Русия за Крим, а с Китай - за отварянето на търговските пътища. Тогава обаче Британската империя е в апогея на своята мощ, а Китай е само бледо свое подобие. През 21-и век Великобритания не защитава хегемониални интереси, а ценностна система. Военните сблъсъци не са на дневен ред, но въпреки това отношенията са обтегнати. Лондон настоява за по-силно присъствие на НАТО в балтийските страни, а наскоро обяви, че ще прехвърли самолетоносача "Кралица Елизабет" в Южнокитайско море, пише Йохен Бухщайнер в свой анализ за Frankfurert Allgemeine Zeitung.

Циниците могат да сметнат поведението на правителството на Джонсън за опит да отклони вниманието от вътрешнополитическите проблеми. А те са много: раните, които референдумът за Брекзит отвори, още не са заздравели. Те могат дори да станат по-болезнени, ако преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз тази есен се провалят. Тези проблеми са и допълнително изострени от пандемията, която удари Великобритания особено силно. Никъде в Европа жертвите на коронавируса не са толкова много, а ако експертите са прави - британската икономика е и най-пострадала.

Новата външна политика на Лондон следва своя собствена логика, своеобразна комбинация от идеализъм и прагматизъм. Може да изглежда носталгично или самонадеяно, но много от привържениците на Брекзит смятат, че именно Великобритания е непоколебимият пазител на западните ценности. Джонсън включва в почти всяка реч за Брекзит обещанието за "истински глобална Великобритания", която ще се застъпва още по-силно за демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Британската кампания срещу посегателствата към свободата и автокрацията вероятно би била по-ефективна в коалиция с Европейския съюз, но истината е, че 27-те рядко успяват да се споразумеят за координирана външна политика. По-строгият подход срещу Русия в момента трудно би бил приет както от френския президент Макрон, така и от Берлин. Заради икономическите интереси на държавите от ЕС и ситуацията с Китай е аналогична. Британската гледна точка е следната: по-добре ние сами да направим нещо дребно, отколкото заедно да не правим нищо.

Този идеалистичен мотив - съпроводен в случая с Хонконг от чувството за историческа отговорност, съответства на новите британски интереси в Америка. Колкото по-неясен е резултатът от търговските преговори с ЕС - основния икономически партньор на Лондон, толкова по-голяма тежест придобиват паралелните преговори със САЩ, които са вторият най-важен търговски съюзник на Великобритания. Доналд Тръмп знае това и го използва като средство за натиск. Когато наскоро държавният секретар Помпео пътува до Лондон, той изрази задоволство от промяната на курса на Лондон към Китай - и призова за по-нататъшно втвърдяване на тона.

Русия под управлението на Путин се превърна за Европа в чума, дори в определена степен - в заплаха. Но в геополитически мащаб по-тоталитарната, по-могъща и десет пъти по-населена Китайска народна република на Си Цзинпин изправя Запада пред още по-големи предизвикателства. След продължително колебание Великобритания се присъедини към антикитайската коалиция, включваща държави като САЩ, Япония, Индия и Австралия. Предстои да се види дали увеличаването на конфронтацията ще помогне да се ограничи влиянието на Пекин. Но натискът спрямо Германия и ЕС на свой ред да заемат позиция, нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
В неделя даваха един филм: Затворена мрежа. Интересна тематика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"Остава да уточнят списъка с колониите и членския внос на всяка от тях. "Няма нужда. Едни САЩ и всичкото кеч по земното кълбе колония....Члехнският внос е различен. За дугито англо-сакс символичен,за балканците се смъкват всички възможни кожи.Само докато почнат да врякат - нъл съюзници се борят.Сирийци, либийци и пр. там всичко може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Идеята за "истински глобална великобритания" звучи подобно на "америка отново велика", "германия над всичко" и "българия на три морета".Остава да уточнят списъка с колониите и членския внос на всяка от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
*** = а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
"Какви точно "ценности" имат тия противни обратняци?"Да сер***т в хотелските басейни, де наоколо има българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Какви точно "ценности" имат тия противни обратняци? Какво защитават, като не могат да защитят нито културата си (доколкото я имат), нито дори ДЕЦАТА СИ?Това ли са им "ценностите"?https://infacto.bg/politicheski-korektnoto-iznasilvane-na-velikobritaniya/само си представете в Русия (не дай боже в Китай) да се намъкнат, организират и развилнеят талибански банди, които да отвличат, пребиват и изнасилват руски или китайски момичета - какво ще им се случи. Британия (и не само) до такава степен е загубила всякакви цивилизационни и човешки ценности и най-вече всякакъв здрав разум, че ако влязат във война с Китай или Русия и китайците (или руснаците) ги окупират - това ще е най-доброто, което може да им се случи. Още преди 23 години Пи Джей написа (по повод продажбата на Хонконг), че би било по-добре а стане обратното - Хонконг да продаде Британия на Китай !!! Боже, колко прав е бил !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още