IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,67 евро на месец за хладилник?

Как Германия изчислява обема за социалната помощ

12:44 | 02.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

На всеки пет години се проверява от какво има нужда човек в Германия за живота си. Резултатът е ставката на Hartz IV - сумата пари, която получателите на социална помощ получават от държавата. Вече е наличен проектозакон с най-новите данни. След това един-единствен бенефициент ще получава 439 евро вместо досегашните 432 евро на месец от следващата година (плюс разходите за жилище). За дете на възраст от 6 до 13 години сумата ще остане 308 евро (за по-малките деца - 278 евро, за по-големите деца - 367 евро).

Критиците смятат сумите за твърде ниски. Улрих Шнайдер, ръководител на “Съвместната асоциация”, говори за „нахални микрокомпютри“. Федералният министър на труда Хубертус Хайл използвал според Шнайдер същите трикове като предшественика му Урсула фон дер Лайен. Други социални организации като “Благосъстоянието на работниците” („разочароващо“) или Diakonie („методологически погрешно“) също критикуват решението.

Тъй като трябва да се добави и увеличение на цените за текущата година, сумите могат леко да се увеличат. Но преизчислението, което документира германският седмичник Die Zeit, не касае  годишната корекция на инфлацията, а възможните големи промени в издръжката. Резултатът ще се отрази на милиони получатели на помощ - и на всеки данъкоплатец, тъй като това предоставя основната безплатна помощ, която данъчните власти щадят.
Дали тази основна сума за данъчната и социалната система се изчислява грешно? Статистическата процедура всъщност трябва да гарантира възможно най-голяма обективност. До 80-те години на миналия век експертите обсъждаха дали получателите на социална помощ се нуждаят от цветен телевизор или от колко грама черен хляб имат нужда. Беше определена пазарна кошница и изчислена минималната сума за издръжка. Днес правителството разглежда за какво всъщност харчат парите си групи с по-ниски доход. Това е критерият за определяне на нуждата на получателите на социална помощ.



Но изчислението не може да е напълно обективно. Понастоящем разходите за най-долните 15 процента служат като основа за минималното ниво на издръжка за възрастните, преди няколко години предвид се взимаха най-долните 20 процента. Тоест - вече се обхващат по-бедни хора, което води до по-ниски нива на Hartz IV. „Няма обективно правилен лимит на доходите“, казва Мартин Вердинг, професор по социална политика в университета в Бохум. "Това е политическо решение. Но основно то определя нивото на резултата".

Става проблематично, когато в референтната група има много получатели на Hartz IV. Защото тогава нивото на основната помощ се превръща в стандарт за основната помощ - затворен кръг. Ето защо хората, които живеят само от социална помощ, са изключени от групата на извадката. Много критици се оплакват, че получателите на помощ с допълнителни доходи  не са изключени. Нито са  филтрирани „прикритите бедни“ - хора, които имат право на социална помощ, но които не я заявяват от срам или невежество. Между 30 и 40 процента от нуждаещите се не кандидатстват за помощ и затова имат по-малко пари от Hartz IV, разкрива преди години проучване, финансирано от Министерството на труда.

Критикува се също така, че правителството не декларира за екзистенц минимум и пълните разходи за най-ниско печелещите 15 процента. Алкохол, цигари или ваканционни пътувания не са включени. Както при модела на пазарската кошница, днес някой решава от какво наистина се нуждаят получателите на помощ. Чисто статистически модел без удръжки няма да работи в дългосрочен план.

“Ако винаги декларирате група доходи над основната сигурност като нов стандарт, Hartz IV ще се прецаква всеки път, когато бъде преизчислен", казва Вердинг. Въпреки цялата статистика, въпросът колко висок трябва да бъде Hartz IV, може да бъде решен само политически.

Най-бедните 15 процента от живеещите в Германия харчат средно 168,11 евро на месец за храна, напитки и тютюн. Въз основа на това, че тютюнопушенето представлява опасност за здравето, федералното правителство отмени разходите за тютюн, когато изчислява минималната сума за съществувание (средномесечните разходи за това: 10,82 евро). Вместо разходи за алкохол (9,47 евро), то начислява само 3,13 евро за същото количество минерална вода.

Къде се съкращават разходи при изчисляването на Hartz-IV: Федералното правителство не взема предвид освен всичко друго разходите за домашни любимци (6,19 евро), цветя (2,95 евро) или участие в хазартни игри (3,61 евро). Не се предвижда получателите на социална помощ да имат автомобил, следователно свързаните разходи (31,80 евро) не се признават. Твърди се, че всеки, който се нуждае от кола за работа, може да я приспадне като разходи за реклама.
Посещенията в кафенета или доставки на пица (общо 31,61 евро) не се считат за необходимост, както и нощувките в хотел (12,55 евро).

От 2021 г. мобилните телефони трябва да се броят към социално-културното ниво на препитание. Ето защо разходите за това (такси: 5,59 евро, придобиване: 2,89 евро) се вземат предвид за първи път, както и всичко останало в тази категория.

Обхващат се, освен всичко друго, посещения на фризьор и лична хигиена. От разходите за „други услуги“ (3,94 евро) само 0,25 евро се считат за необходими за издаване на лична карта (28,80 евро, разпределени за 10 години).
Федералното правителство обяснява, че чистото пране влиза в минимум за издръжка, но не и химическото почистване.
Ето защо разходите за това (0,52 евро) не са включени в изчисляването на ставката на Hartz IV.

В секцията за уреди се включва, наред с други неща, 1,67 евро за хладилник. Министерството на труда оправдава ниската сума, като твърди, че хладилник за 250 евро, който издържа десет години, струва само две евро на месец.

Според федералното правителство са необходими общо 434,90 евро на месец, за да се покрие нуждата от потребление, която е необходима за съществуването на човешко същество в Германия. Тъй като статистическите данни са събрани през 2018 г., има инфлационна надбавка, която все още може леко да увеличи сумата до края на годината. Според сегашното състояние това ще доведе до стандартна ставка от 439 евро, която самотните нуждаещи се лица ще получат от януари 2021 г.

Центърът за работа заплаща разходите за "адекватно" жилищно пространство (наем, експлоатационни разходи, отопление). Съответната община може да регулира каква е подходящата сума. Съвсем наскоро самотните получаваха средно по 394,02 евро. Покриват се и здравноосигурителните вноски. Бременните  получават добавка (17 процента от стандартната ставка). Ведомството поема разходите за необходима от медицинска гледна точка диета и други „неизбежни, специални“ разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още