IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft потвърди интереса си към TikTok

Американският президент Доналд Тръмп даде 45-дневен срок за придобиването

09:05 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Маневра за придобиването от страна на софтуерния гигант Microsoft вероятно би могла да предотврати забраната за употребата на видео платформата TikTok в САЩ от страна на  Доналд Тръмп. Microsoft потвърди в неделя (местно време) за първи път, че възнамерява да закупи американския бизнес на TikTok. Изпълнителният директор Сатя Надела и Тръмп са обменили мнения, а сега Microsoft възнамерява да проведе допълнителни разговори със китайския собственик на TikTok ByteDance. Целта е да се постигне споразумение до 15 септември, предава Bloomberg.

ByteDance е под силен натиск да продаде американския бизнес на TikTok, тъй като Тръмп обяви забраната на популярното приложение в Съединените щати заради опасения за сигурността. Правителството на САЩ се опасява, че данните за американските граждани ще попаднат в ръцете на Комунистическата партия на Китай чрез Tiktok. Тръмп иска да ограничи с всички сили влиянието на Пекин в САЩ, а други китайски компании като телекомуникационните гиганти Huawei и ZTE вече усетиха това.



Ако обаче американска компания поеме бизнеса на TikTok в Съединените щати, приложението може да продължи да има бъдеще там. Ето защо от известно време ByteDance се опитва да отдели международната си платформа от китайската версия. Американските медии вече съобщиха за интерес от страна на Microsoft в петък, но след това Тръмп каза „не“ и повтори намерението си да я забрани. Сега Microsoft официално заговори за първи път.

Компанията заяви, че възраженията на Тръмп се приемат сериозно, но че ще продължи с плана за поглъщане след разговора между изпълнителния директор Надела и президента. Това намеква за готовност от страна на Тръмп за отстъпки и възможност за сделката. По-рано Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни източници, съобщи, че преговорите между Microsoft и ByteDance са замразени за момента заради противопоставянето от страна на Белия дом.

Тръмп е дал на ByteDance срок от 45 дни за договаряне на продажбата на приложението на Microsoft, заявиха в неделя двама души, запознати с въпроса. Неговият министър на финансите Стивън Манучин по-рано заяви, че има надпартийно споразумение, че TikTok не може да остане да работи в САЩ в сегашната си форма.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в неделя пред Fox News, че Тръмп ще предприеме действия през следващите дни за справяне с широк спектър от заплахи за националната сигурност, породени от софтуер, свързан с Китайската комунистическа партия. Компании като TikTok или WeChat биха препращали данни на Комунистическата партия. „Това може да са техните модели за разпознаване на лица. Това може да бъде информация за това къде живеят, техните телефонни номера, техните приятели, с кого са свързани “, каза Помпео.

Microsoft подчерта, че поглъщането ще се разглежда само в съгласие с правителството и като част от проверка на сигурността и ясни доказателства за ползите за американската икономика. Диалогът с администрацията на Тръмп щял да продължи по време на по-нататъшните разговори с ByteDance през следващите седмици. Microsoft планира да поеме не само американския бизнес на TikTok, но и този в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Компанията била отворена и за други инвеститори, които биха искали да участват като миноритарни партньори. Това би могло да отвори вратата за редица съществуващи американски акционери на ByteDance около фонда за рисков капитал Sequoia Capital, за които също се твърди, че от известно време търсят самостоятелно поглъщане поради предстоящата забрана от страна на на американското правителство. Microsoft обаче подчерта, че преговорите са в предварителен етап и няма сигурност, че в крайна сметка ще бъде постигнато споразумение.

TikTok е международно успешна видео платформа, която се предлага на 65 езика на 175 пазара. Потребителите могат да качват клипове, които са създали сами, или да преглеждат други. В континентален Китай има само цензурираната версия Douyin. TikTok уверява, че платформата е за креативно съдържание, което защитава "поверителността и сигурността". Китайското правителство нямало достъп до потребителски данни и никога не го е поискало.
Потребителските данни ще се съхраняват и обработват в САЩ, твърдят от платформата.

TikTok твърди, че има 100 милиона потребители в Съединените щати, което го прави изключително привлекателна цел за придобиване. По този начин Microsoft може да излезе от политическата борба за приложението като печелившият трети - софтуерната компания все още няма собствен бизнес в социалните медии с изключение на LinkedIn. TikTok преживява бърз растеж и отдавна е най-модерната голяма платформа сред по-младите хора. Колко трябва да плати Microsoft за TikTok засега не е ясно. Но се очаква да е сума над 10 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още