IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC предупреждава за големи просрочени заеми - печалбата спада с 82%

Най-голямата банка в Европа повиши прогнозата си за загубата по лоши кредити за 2020 г. от 8 на 13 млрд. долара

11:16 | 03.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският кредитор HSBC Holdings Plc не успя да оправдае очакванията за печалбата си, като най-голямата банка в Европа сигнализира за задълбочаване на загубите по кредити, ударени от негативното влияние на пандемията от коронавирус. 

HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции, припомня Bloomberg. Това доведе до спад на печалбата от бизнеса за банкиране на дребно и корпоративно банкиране, компенсиран отчасти от увеличаването на приходите на нейното пазарно звено.

Кредиторът повиши прогнозата си за загубата по лоши кредити за 2020 г. от 8 на 13 млрд. долара.

„Резултатите от първото полугодие бяха повлияни от пандемията от COVID-19, понижените лихвени проценти, увеличения геополитически риск и повишените нива на нестабилност на пазара“, заяви главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин.

Забавянето на бизнеса на банката ще засили натиска върху Куин да ускори планирания от него „основен ремонт“, който се очаква да доведе до закриване на 35 000 работни места, тъй като кредиторът цели да преобърне тенденцията при звената с ниски приходи.

Куин каза в понеделник, че банката в момента разглежда плановете за ускоряване, обявени през февруари, и обсъжда допълнителни мерки за увеличаване на финансовите резултати.

HSBC, която генерира голяма част от приходите си в Азия, изпадна в турбуленция през последните месеци, докато се опитва да балансира на фона на влошаващите се политически отношения между Китай и САЩ и нарастващото напрежение в Хонконг. За да повиши своята рентабилност, кредиторът се стреми да фокусира операциите си в Азия и други региони освен Европа и САЩ.

Печалбата на HSBC за второто тримесечие падна с 57% спрямо година по-рано, докато очакваните загуби по кредити достигнаха 3,8 млрд. долара. Коригирана печалба преди лихви и данъци достига 2,59 млрд. долара, което е по-малко от очакванията на анализаторите за печалба в размер на 2,94 млрд. долара.

Приходите на банката от бизнеса за управление на богатството и частното банкиране се понижиха с 12 на сто за тримесечието, докато при търговията спадът достига 14%. Подобно на конкурентните банки, тя отбеляза скок на приходите в размер на 24% от търговията с акции на фона на волатилните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
кефиш с некадърноста си.. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Бамчицата мииииииии... :(((((Ама пак не е толкова трагическо - на фона на всички изброени събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още