IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кипър и ЕК се скараха заради сиренето халуми?

Парламентът в Никозия смята, че в рамките на CETA интересите на страната по отношение на традиционния продукт не са защитени

19:29 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кипър се противопоставя на голямото споразумение на ЕС за свободна търговия с Канада - островът иска да предоговори части от договора, за които смята, че пренебрегват интересите му.

Парламентът на островната държава отказа да ратифицира договора в петък вечерта. Според лявата партия AKEL и социалистите, кипърското сирене халуми и други селскостопански продукти на острова не са адекватно защитени, съобщи държавното радио RIK.

Сиренето халуми е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в големи количества. Левите партии критикуваха споразумението и защото вярват, че то ще засили многонационалните компании и ще докара по-малките производители до истинско бедствие. Правителствени служители твърдят, че Никозия ще се опита да договори някои изключения за кипърските продукти, преди споразумението отново да бъде представено на Камарата на представителите за одобрение.

В Кипър халуми се споменава в източници от 16 век, по това време като “калуми”. За разлика от повечето видове сирена, то не се топи при нагряване. За да насърчи износа, “халуми” първоначално е било наричано "сирене за скара” при продажбата му в чужбина. Сега то е известно и в международен план под истинското си име. Кипърците обаче сега се опасяват, че богатият им на традиции продукт ще се изправи срещу жестока конкуренция - чрез споразумението Ceta, което ще улесни обмена на стоки между ЕС и Канада.



Това е типичен търговски конфликт. Ако държавите се споразумят за по-ниски мита, най-важното е, че това обикновено е от полза за всички страни. Ceta освобождава европейските компании от 99 процента от данъците, които преди са плащали в митницата на Канада. Износът на Европа за Канада нарасна с 15 процента до 40 милиарда евро през първата година на договора. Но отделни продукти могат да се продават по-слабо, защото се сдобиват с конкуренти, които са по-добри, по-евтини или се продават повече.

За Европа временното “не” от Никозия е неудобно. Договорът с Канада отдавна е одобрен от правителствата на ЕС и Европейския парламент - и следователно е в сила от 2017 г. насам. Търговията с Канада вече е по-лесна. Въпреки това Ceta ще е напълно валидна само след като националните и отчасти регионалните парламенти я одобрят.
Оттогава влезе в сила още едно споразумение за свободна търговия на ЕС - през следващите години почти всички мита върху търговията с Виетнам трябва да бъдат премахнати.

“Отхвърлянето от кипърския парламент показва колко противоречиво е споразумението", казва зелената евродепутатка Анна Кавазини. Има скептицизъм и в Холандия и Франция. "В условията на климатичната криза трябва да променим курса на търговската политика към високи екологични и социални стандарти”, пояснява още тя.

Такава съпротива не се вижда по отношение на споразумението за свободна търговия с Виетнам. Първоначално митата върху стоките за износ на ЕС, като лекарства, химикали или машини, трябва да бъдат премахнати. През следващите десет години ще има облекчаване на търговските ограничения за много други стоки. В крайна сметка 99% от търговския обмен на ЕС със страни от Югоизточна Азия ще се считат за безмитни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още