IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещият сегмент на пазара на изкопаеми горива започва да се охлажда

На годишна база износът на втечнен газ в глобален мащаб се свива с 9,4 на сто през юли, докато на месечна основа показателят отчита 2,5-процентен ръст

21:33 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на втечнен природен газ (LNG) се свива за трети месец тази година през юли, докато държавите по света продължават да се борят с икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Глобалният износ на синьо гориво в рамките на миналия месец е спаднал с 9,4% спрямо предходната година, отчитайки най-дълбокия си спад на годишна база от декември 2017 г., сочат данните за проследяване на танкери, обработени от Bloomberg.

Най-голямото свиване е отчетено от САЩ и Австралия. На месечна база износът на LNG обаче нараства с 2,5% спрямо нивата от юни.

Пандемията „заля“ със студена вода втечнения газ, определян като най-актуалното изкопаемо гориво на пазарите, а анализаторите очакват спадът в търсенето да се задържи поне до 2021 г.

Енергийните компании Royal Dutch Shell Plc и Total SE са сред най-големите доставчици на LNG в света, инвестирайки милиарди долари в експортни съоръжения, за да се възползват и отговорят на нарастващото търсене на гориво.

Някои от най-големите купувачи на втечнен газ в световен мащаб изпитват затруднения около сключването на нови договори за доставка това лято, тъй като пандемията замрази икономическата активност и остави запълнени почти до краен предел съоръженията за съхранение на газ. Това принуди износителите да вземат трудното решение да намалят продукцията и да задържат товарите в опит да балансират глобалните доставки.

Износът от САЩ падна през юли с около 40% спрямо година по-рано заради масовото анулиране на товари, планирани за изпращане към дестинации като Европа и Азия.

2 2

Цените на спот пазара на LNG в Азия, най-големият пазар на това гориво, започнаха да се възстановяват от рекордно ниските нива, предвид спекулациите, че настъпването на зимния отоплителен сезон ще повиши потреблението.

Междувременно вносът на гориво се свива с 5,1% на годишна база през юли, тъй като мерките за ограничаване разпространението на пандемията принудиха купувачите да намалят доставките. Това е вторият пореден месец на спад при вноса, след като през юни показателят отбеляза първи спад за годината от декември 2017 г.

Вносът на LNG в Южна Корея за юли спада с над 800 хил. тона в сравнение с миналата година, отчитайки най-значително понижение от всички страни. В същото време Япония е внесла близо 5,7 млн. тона през миналия месец, отчитайки най-големия обем след март, а страната все още изостава с около 9,3 на сто спрямо нивата от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още