IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Microsoft извеждат Nasdaq до рекорден връх*

Добрите данни за промишленото производство отвъд океана дават тласък на основните индекси

18:36 | 03.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват първия борсов ден от август на зелена територия, а Wall Street опитва да продължи четиримесечната си възходяща серия, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 182,69 пункта към стойността си и достига равнище от 26 616,40 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite скача с 1,11% до най-високото си равнище в историята от 10 862 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,61% към стойността си и достига равнище от 3291,14 пункта.

Технологичните акции продължават да се представят по-добре от останалата част от пазара, като книжата на Apple поскъпват с 4,1%, тези на Netflix също се търгуват с ръст. Тези акции отбелязват рязък ръст от началото на годината, а S&P 500 е нагоре само с 1,3% през същия период.

Книжата на друг технологичен гигант, Microsoft, поскъпват с над 4%, след като компанията потвърди, че води преговори за закупуването на видео приложението TikTok в САЩ. Преговорите текат въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп да забрани социалната мрежа заради опасения за сигурността, отнасящи се до връзките на компанията-майка с Китай.

Цената на акциите на Eli Lilly се повишава с 2,3%, след като компанията обяви началото на трета фаза от изпитанията на експерименталното лекарство LY-CoV555, което може да предотврати разпространението на вируса сред служители и обитатели на старчески домове в САЩ.

Фондовият пазар получи тласък от по-добрите от очакванията данни за промишленото производство. Индексът PMI на Института за управление на доставките се покачи до 54,2 пункта през юли, надминавайки прогнозите на Dow Jones за 53,8 пункта.

Инвеститорите са оптимистично настроени и от сезона на отчетите, при който компаниите надминават очакванията с рекорден темп. Данни на FactSet показват, че до петък 84% от компаниите в S&P 500 са надминали очакванията за печалбата си. Ако нивото се запази, то ще е най-високото, откакто FactSet започна да води статистика през 2008 г.

Вниманието на инвеститорите е насочено и към Вашингтон, тъй като преговорите за стимулиране на икономиката заради COVID-19 продължават.

„Увеличаването на заявленията за помощи при безработица и намаляването на потребителското доверие показва известно влошаване на средата за американските потребители“, коментира Денис ДеБушер, пазарен стратег в Evercore ISI.

„Ако споразумение за удължаване на подкрепата при безработица бъде прието скоро, зараждащото се рали от началото на юли може да продължи. Дотогава ще се запазят рисковите фактори въпреки рязкото намаляване на нетните хоспитализации заради COVID“, допълва той.

Републиканците и демократите остават в безизходица по някои компоненти на следващия пакет от мерки за облекчаване на последиците от коронавируса.

Ключовият дебат, който разделя двете страни, е федералната подкрепа при безработица, която беше установена на 600 долара на седмица през март, но изтече неотдавна. Белият дом подкрепи намаляване на федералната помощ до 200 долара седмично, докато демократите призоваха за запазването ѝ на нивото от 600 долара.

Други мерки като нов кръг от стимулиращи чекове на стойност 1200 долара имат по-широка подкрепа от двете политически партии.

Трейдърите и икономистите очакват с нетърпение и данните за работните места през юли, които министерството на труда трябва да публикува в петък. По данни на Refinitiv се очакват около 1,36 млн. нови работни места, което е доста под прибавените 4,8 млн. през юни, а безработицата се очаква да е намаляла до 10,7% спрямо 11,1% предходния месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,556% и 1,231%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,41% до 93,73 пункта. Еврото поевтинява с 0,31% до 1,174 долара, а паундът отписва 0,40% от стойността си до 1,304 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,18% до 106,07 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в понеделник, подложена на натиск от растящите случаи на COVID-19 в света и безпокойството от свръхпредлагане, тъй като ОПЕК и съюзниците ѝ ще отменят съкращенията на добива през август. Цената на петрола обаче беше подкрепена от положителните данни за индустрията в Европа и Азия.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавят 3 цента към стойността си до 43,55 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 6 цента до 40,21 долара за барел.

Цената на златото отстъпи от рекордния връх в понеделник, след като инвеститорите регистрираха известни печалби, а доларът поскъпна, въпреки безпокойството от растящите случаи на коронавирус и последиците за световната икономика.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,5% до 1975,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,40 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още