IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп за TikTok: Готина марка, искаме част от парите по сделката

Правителството на САЩ трябва да получи плащане за уреждането на сделка, твърди американският президент

10:47 | 04.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Дебатът за TikTok в САЩ придобива все по-причудливи форми. В понеделник американският президент Доналд Тръмп потвърди, че сега е отворен за сделка с Microsoft или друга американска компания. Правителството на САЩ обаче трябва да получи плащане за уреждането на сделка, заяви Тръмп, който определи Tiktok като „готина марка".

Предложението е крайно нетрадиционно: обикновено правителствата не получават плащания по корпоративни сделки, тъй като това може да се тълкува като „подкуп".

От своя страна Microsoft Corp. заяви, че се надява да придобие бизнеса на TikTok в САЩ и три други държави, а Тръмп заяви, че е казал на главния изпълнителен директор на компанията Сатя Надела, че „много значителна част от тази цена ще трябва да влезе в хазната на Съединените щати, защото ние правим възможно тази сделка да се случи”.

Белият дом настояваше за продажба на приложението на американски собственици, позовавайки се на рискове за националната сигурност и опасения, че китайското правителство би могло да използва личните данни, които приложението събира.



Софтуерният гигант Microsoft разглежда сделката като възможност за усвояване на нова вселена от потребители, въпреки че използването на платформа, насочена към младите хора, във компания, силно фокусирана върху обслужване на корпоративни потребители, може да бъде трудно.

TikTok ще донесе още 100 милиона американски потребители, повечето от които млади, и бизнес, фокусиран върху дигиталната реклама. Microsoft има съществуващ пул от по-млади потребители чрез бизнеса си с видеоигрите Xbox. И въпреки че получава недостатъчно внимание, Microsoft има голям рекламен бизнес благодарение на своята търсачка Bing, припомня Wall Street Journal.

На глобално ниво TikTok не е печеливш. Базираната в Пекин ByteDance Ltd., компанията майка на TikTok, предвижда приложението да има 1 милиард долара приходи през тази година и 6 милиарда долара през следващата година, твърди източник, запознат с въпроса. Съединените Щати исторически представляват около една десета от потребителите на TikTok, въпреки че тази група като цяло се счита за по-ценна за рекламодателите.

Откакто пое поста преди шест години, Надела плати 2,5 милиарда долара за закупуването на производителя на видеоиграта Minecraft, около 26 милиарда долара за социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn и 7,5 милиарда долара за сайта за сътрудничество на програмисти GitHub Inc. Тези сделки включват колективно стотици милиони потребители.

Тръмп индикира, че сделката е изправена пред краен срок от 15 септември, след което TikTok ще бъде забранен в САЩ. Microsoft заяви в неделя, че ще продължи бързо да действа по евентуална сделка, за да продължи дискусиите с ByteDance и има за цел да приключи преговорите до 15 септември.

Правни анализатори и други посочват, че Белият дом настоява за продажба на американските части на TikTok на американски собственици, правейки искането за плащане на такса още по-извънредно.

„Напълно необичайно е президентът да предложи САЩ да придобият част от бизнес сделка, особено сделка, която той е организирал. Идеята също така е вероятно незаконна и неетична“, казва Карл Тобиас, професор по право в университета в Ричмънд.

Макар че правителството на САЩ в продължение на десетилетия анализира чуждестранните инвестиции в САЩ, за да види дали те биха могли да създадат проблеми на националната сигурност, решенията обикновено се оставят на членовете на секретна междуведомствена група, наречена Комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius).

По време на мандата на Тръмп САЩ предприеха твърда линия за Китай чрез Cfius. Така например през миналата година Cfius поръча на китайска компания да продаде приложението за гей запознанства Grindr. 

Тръмп и неговият екип по национална сигурност изразиха загриженост относно TikTok, подчертавайки вероятността ByteDance да бъде принудена да споделя данни, които събира на американските потребители, с китайското правителство.

В случая с TikTok обаче изискването на президента за плащане показа много по-голямо участие. Това се случва след две години лично внимание към търговската битка с Китай, включително личното решение на Тръмп как и кога да оценява митата - и кога да отстъпи и да сключи сделка.

„Това е продължение на генерализираното схващане на Тръмп, че той може да микромениджира индустриалната сфера", казва Гари Хюфбауер, старши сътрудник в Института за международна икономика “Петерсън”.

Предложението на Тръмп напомняло на Хюфбауер за средновековните крале, които са надзиравали солните монополи. „Ако искате да добиете малко сол, ще вложите пари в кралската хазна“, напомня изискванията той.
Президентът често се представя като главен преговарящ за всичко - от международните търговски споразумения до сделките със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

По отношение на TikTok той оприличи идеята си за плащане с „ключови пари“ - или допълнителна такса, платена за осигуряване на трудно достъпна собственост. „Прилича малко на наемодател - наемател“, заяви президентът републиканец в Белия дом в понеделник. "Без договор за наем наемателят няма нищо”.

„Това е великолепен актив“, каза Тръмп за TikTok. „Но това не е голямо предимство в Съединените щати, освен ако те нямат одобрението на Съединените щати“, посочи той.

Ходът на Вашингтон, в очите на Пекин, е кражба на една най-ценните световни технологични компании в Китай. Китайски служители твърдят, че това е допълнително доказателство, че САЩ разглеждат всяка китайска технологична компания с международен успех като предизвикателство за тяхното технологично лидерство, независимо от продукта или как управлява бизнеса си.

Коментарите на Тръмп също така подчертават до колко дълбоко той се включва в решенията за търговия и инвестиции, за които икономическите анализатори твърдят, че са голямо отклонение от нормалното за САЩ ниво.

Дъглас Ъруин, историк по икономика от колежа в Дартмут, казва, че в началото на първия мандат на Франклин Рузвелт неговите съветници са обсъждали дали САЩ трябва да прекратят бартерните сделки с други правителства, но в крайна сметка президентът  е отхвърлил идеята и вместо това  е договорил търговски споразумения. Никой президент оттогава не се е намесил толкова силно в сключването на търговски сделки с чуждестранни компании, казва Ъруин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Чужди инвеститори няма поради същата причина, поради която няма и наши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Между другото, защо Investor-а не пише за сделката с Vivacom и нейното придобиване на четворно по-висока цена???!!! Там има много интересни неща, като си говорим за нея и още повече тия, които трябва да я контролират- КПКОНПИ и Цацаров. И каква стана тя- предишният председател на комисията слад скандал с апартамента му замина посланик в Испания (без да знае испански), настоящият маха държавния запор върху компанията ( без негов подпис при това), за може Шиши да я продаде, след като я е купил без пари от КТБ. След това се питаме защо няма чужди инвеститори???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Това, за което пишеш драги си има име и се нарича подкупи и корупция. Бъркаш много нещата!!! Нито едно правителство не може да получава дялове от частни сделки по покупки, придобивания, сливания, цесии и т.н.( извън нормалните държавни такси, данъци върху печалба и други). Това, че някой министри в България си затварят очите за много безобразия си има цена и име. Нарича се корупция. И е интересно, че примерите, които даваш са само от България, показателно е. И ако някоя държава реши, че трябва да получава нещо от такива сделки, конституционнният начин е да се направи прозрачно чрез закон и правила, за да е ясно за инвеститорите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Точно!Независимо дали държавата се намира в ЕС, Америките, Африка или Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Казваш, че държавният шантаж си е практика :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Точно обратното е - обикновено правителствата получават плащания по корпоративни сделки независино че на това не се дава публичност. После корпорациите си го изкарват от националните потребители многократно. Спомняте ли си у нас колко години MTel какви безобразия и лъжи скрояваха на клиентите си. После целият им мениджърски екип се премести в Telenor и пак пробваха същите номера. Да не говорим за Лукойл, Кауфланд, Лидл, Техно-маркетите и др. под.Тръмп просто е честен да го обяви публично. Звучи нагло но си е в реда на нещата, особено за чужди компании и услуги и при едно такова "протекционистко" правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
Тръмп действа като класически рекетьор - или плащаш, или оставаш без бизнес. За САЩ може и да изглежда ОК това в краткосрочен план, но определено носи репутационни поражения. Реципрочност липсва - когато говорим за големите в САЩ и че трябва да плащат данъци, това винаги се отхвърля. Ще поживеем и ще видим до къде ще доведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Скоро и част от бизнеса на Хуауей ще придобият така, подобно на Алстом :)Предложението е крайно нетрадиционно: обикновено правителствата не получават плащания по корпоративни сделки, тъй като това може да се тълкува като подкуп".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още