IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google представи първите си 5G смартфони

Компанията залага на по-ниски цени на новите си устройства

09:50 | 04.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Google</em></p>

Снимка: Google

Американският интернет гигант Google представи първите си 5G смартфони – Pixel 4a (5G) и Pixel 5. Те ще са налични от тази есен при начална цена от 499 долара, обяви звеното на Alphabet снощи, предава Ройтерс.

Тази година изглежда, че Google следва нова продуктова стратегия: когато беше представен първият модел Pixel през 2016 г., производителят се съсредоточи върху премиум сектора, както подчерта шефът на Android Хироши Локхаймер при старта на първото поколение. Три години по-късно производителят направи малка промяна в стратегията с моделите Pixel 3a и 3a XL (Test) от средния клас. През есента 2020 г. ще има само един Pixel 5 без XL вариант, който е повече в горния среден клас, отколкото в областта от високия клас.

Компанията също така намали стартовата цена на линията си смартфони, включваща версия на 4a, която не поддържа новото поколение мобилни мрежи и ще се предлага за 349 долара. Целта на този ход е да привлече вниманието на по-ценово ориентираните потребители.

Подобно на Apple, която през април пусна на пазара по-малък iPhone за 399 долара, бюджетните смартфони на Google отразяват насочването към потребителите, които са засегнати от икономическите последици от Covid-19.

По-евтините устройства на Google са особено продавани, но са далеч от това да са основен двигател на печалбата. По-скъпите предложения пък не набраха силна инерция спрямо лидери в индустрията като Samsung Electronics и Apple. Това се дължи на ограничения маркетинг и силната конкуренция.

Тази седмица се очаква Samsung да представи нови флагмани, включително Galaxy Note и сгъващ се смартфон. Освен това корейската компания разширява продажбата на среден клас модели, именно за да се справи с конкуренцията на Huawei, която наскоро си извоюва титплата най-голям търговец на смартфони за второто тримесечие.

Версията на Pixel 4a без 5G ще е с начална цена, която е с 50 долара по-ниска от най-евтиния Pixel смартфон до момента – 3a, който вече не е на пазара.

Пандемията накара компанията да отложи премиерата на 4a, който ще бъде наличен за доставка в САЩ от 20 август.

Pixel 4a се предлага в един размер – с 5,81-инчов дисплей, и в един цвят – черен с пастелено син старт бутон. 3а ще включва два размера и три цветови опции. 4а моделът връща отново сензора за пръстови отпечатъци на гърба на устройството. 

Google твърди, че 5G моделите ѝ ще се предлагат в Съединените щати, Канада, Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Япония, Тайван и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още