IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито продължава: Цената на златото премина и прага от 2000 долара

Спот цената нараства с 0,14% до 2022,29 долара за тройунция, след като по-рано достигна над 2031 долара

08:35 | 05.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ралито на златото продължава с пълна сила, набирайки все повече инерция. В сряда цената на благородния метал премина прага от 2000 долара за тройунция, подкрепена от очакванията за повече правителствени стимули в борбата с последствията от коронавируса в САЩ.

В момента стойността е над 30% по-висока от началото на годината, като ръстовете най-вероятно ще продължат. Във вторник управителят на Фед за Сан Франциско Мери Дали заяви, че американската икономика се нуждае от повече подкрепа от първоначално предполаганата, съобщава Bloomberg.

Някои промени в американския пазар на облигации също подпомагат звездното движение в посока нагоре на цената на златото. Реалната доходност върху 10-годишните американски държавни ценни книжа се срина до под нулата и удари рекордно дъно от -1% във вторник.

Към 8:10 ч. българско време спот цената на златото нараства с 0,14% до 2022,29 долара за тройунция, след като по-рано достигна над 2031 долара. Фючърсната цена също е над прага от 2000 долара - 2027,25 долара за тройунция.

Среброто също поскъпва, достигайки стойност от 26,087 долара за тройунция.

„Въпреки бичите и макроикономическите двигатели в полза на златото темпът, с който цените се увеличават, покачва риска от корекция“, смята Автар Санду, старши мениджър „Суровини“ в брокерската къща Phillip Futures Pte.

Министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че Белият дом и демократите се опитват да постигнат споразумение за нова порция държавни стимули, въпреки че позициите на двете страни все още се разминават по някои въпроси.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Много, много боша новина. Показва, че борсите са близо до паника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още