IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Централна и Източна Европа трябва да излязат от сянката на въглищата

Полша, Румъния, Чехия и България са четирите държави членки на ЕС, които все още нямат ясни стратегии за постепенното премахване на въглищните мощности

10:56 | 07.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изглежда, че Полша най-накрая склони да се ангажира да премахне въглищата от своя енергиен микс, макар и не в близко бъдеще, а подробностите за това как страната ще изпълни това остават неясни, пише Emerging Europe.

„Вярваме, че зависимостта на Полша от енергията на въглищата ще бъде прекратена през 2050 г. или дори 2060 г. Днес пазарът на капацитет ни дава възможност да гарантираме финансирането на въглищната енергия до 2040 г. (…) В същото време енергийният сектор ще трябва да направи огромни инвестиции в алтернативи на въглищата", заяви полският министър на държавните активи Яцек Сасин пред местния всекидневник Dziennik Gazeta Prawna. 

Както се очакваше, Полша не пропусна възможността да използва премахването на въглищата като поредната пръчка, с която да удари Европейския съюз (ЕС).

„Нуждаем се от огромни инвестиции в чиста енергия, както изисква европейската политика“, споделя Сасин. Полша е единствената държава членка на ЕС, която не е подписала целите на блока за въглероден неутралитет до 2050 г. Докато не го направи, Полша ще има достъп само до 50% от средствата, разпределени между страните на блока за зеления преход.

Въглищата са отговорни за над 80% от произведената електроенергия в Полша., като секторът се превърна от национална гордост в основна на международен дебат, който продължава и днес. Повишените разходи около въглищната индустрия и свързаните с нея електроцентрали заради по-скъпите квоти за въглеродни емисии и увеличения внос на суровината вече будят притеснения в Полша.

Управляващата партия „Закон и справедливост“ (PiS), която взе властта в страната през 2015 г. започна да насърчава инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), особено в слънчева енергия. Въпреки това, в рамките на миналата седмица, партията се отказа от своя план да затвори още две въглищни мини в опит да избегне конфликт с миньорските профсъюзи, които искат индустрията да бъде запазена поне през следващите 40 години.

В понеделник властите в страната разкриха своя план за обединяване на трите големи държавни компании за комунални услуги GE, Enea и Tauron в две групи – едната, от които ще ръководи въглищните операции, докато другата ще развива по-чистата енергия.

Достъпът до финансиране, или по-скоро липсата на такъв, също поставя под съмнение до голяма степен решението на Полша. През май Enea, заедно с друга полска енергийна компания, Energa, заявиха, че прекратяват участието си в изграждането на нова въглищна електроцентрала, след като PKN Orlen, основният акционер в Energa, заяви, че вече не иска да бъде част от проекта в сегашния му вид. Оттеглянето им, заедно със съобщението на Сасин за обединяване на енергийните компании, означава, че Полша почти сигурно ще прекрати строежа на нови въглищни мощности.

В доклад, публикуван през юни, ClientEarth и икономическият мозъчен тръст WiseEuropa разкриват, че животът на полските въглищни централи се поддържа изкуствено от държавни пари. Между 2013 г. и 2018 г. страната изразходва цели 6,8 млрд. евро за спасяване на енергийните форми, на които традиционно разчита Полша.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
mick
преди 3 години
Ами хубаво, обаче нека напечатаните трилиони да дойдат и в Източна Европа, а не да отиват само при кредитните трилионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr.Justice
преди 3 години
ами в БГ няма стратегия за нищо, освен за цапцарап ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още