IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентските жилища в Европа са все по-привлекателни за международни инвеститори

Пазарите в Южна Европа и Иберийския полуостров остават със силно ограничено предлагане на модерни студентски жилища

11:05 | 05.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg

Интересът на международните инвеститори към студентски жилища продължава да е силен. Партньорството между Ivanhoé Cambridge и Bouwinvest Real Estate Investors с Greystar Real Estate Partners за инвестирането на 1 млрд. евро в строителството на студентски жилища и домове за работещи младежи в Парижка област е поредният ангажимент на чуждестранен капитал с европейския пазар, пише консултантската компания JLL.

Сътрудничеството ще бъде насочено към нови придобивания, включително строителство от нулата и проекти, които вече са на етап строеж, и ще бъде съсредоточено в осигуряването на първокласни домове за студенти и работещи младежи, съобщават партньорите в съвместно комюнике.

На фона на продължаващите икономически последици от пандемията от COVID-19 инвеститорите се насочват към активи и сектори с устойчиви характеристики, за да могат да преминат безопасно през забавянето. Студентските жилища в Европа привличат инвеститори, които искат да се възползват от стабилното търсене на домове в основните градове в региона. В Париж се намират 18 университета, близо 60 бизнес училища и около 625 хил. студенти, показват данните на JLL.

Сделката е поредната от серията големи инвестиции, които помагат за превръщането на нишовия преди време сектор на студентските жилища в по-традиционен за Европа.

„Има нарастващо търсене на големи платформи за студентски жилища в Европа“, казва Ник Райд, ръководител на отдела за студентски жилища за Европа, Близкия изток и Африка в JLL. „Мащабът на добрите възможности в миналото беше голямо препятствие за инвеститорите, стремящи се да инвестират капитал както в студентски жилища във Франция, така и в сектора на частните жилища под наем“, допълва той.

Международната привлекателност на градовете в Европа

Привлекателността на Париж за инвеститорите в студентски жилища е неизбежно свързана с репутацията на университетите в града, сред които Сорбоната и Политехническият университет, като в Парижка област са съсредоточени около 37% от 2,6-те милиона студенти във Франция.

Френският институционален инвеститор AXA Investment Managers’ Real Assets купи миналата година студентско жилище и оператора на домове за съвместно съжителство Groupe Kley, създаден от компанията за управление на алтернативни инвестиции Oaktree Capital Management през 2014 г. Френският пазар, който традиционно е предпочитан от голям местен институционален капитал, ще продължи да се възползва от трансгранични инвестиции, а пазарите в континенталната част на Европа се очаква да постигнат напредък през идните години, отбелязва Райд.

„Търсенето на високо качество, достъпни жилища от студентите в големи градове с първокласни образователни институции е само едната страна на историята. Другата е привлекателността на тези локации за завършили университет младежи, а това запазва притегателната сила за инвеститорите много отвъд настоящото сътресение заради COVID-19“, казва Райд.

Непосредствените последици от COVID-19 върху сектора на висшето обазование е очевиден с несигурност как и кога ще се върнат студентите. Но инвеститорите гледат отвъд настоящата ситуация. Инвестициите във френския сектор на студентските жилища са нараснали над три пъти миналата година и са достигнали 1,1 млрд. евро.

Пазарите в Южна Европа и особено на Иберийския полуостров остават със силно ограничено предлагане на модерни, качествени студентски жилища. Ключови студентски градове от Мадрид до Барселона и Лисабон, както и регионални университетски градове като Валенсия, Порто, Севиля, Гранада и Билбао привличат вниманието на инвеститорите.

„Инвеститори и предприемачи усещат липсата на равновесие между предлагането и търсенето и опитват да извлекат полза“, отбелязва Райд.

Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още