IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се откаже ли и Турция от Истанбулската конвенция?

Само през последната година 474 жени са били убити от мъже в Турция – двойно повече на тези през 2011 г., когато договорът бе подписан

08:34 | 06.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Ismail Ferdous/Bloomberg</p>

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Ердоган обмисля изтеглянето на страната от Истанбулската конвенция – международното споразумение за защита на женските и детските права, твърдят представители на политическата сила.

Според тях ПСР ще реши следващата седмица дали да се изтегли от конвенцията, която – иронично – бе подписана именно в най-големия турски град. Съобщението става факт и само седмици, след като поредно убийство на млада жена разтърси Турция и предизвика масова кампания в социалните мрежи.

Въпреки че през 2011 г. страната подписа конвенцията, обещавайки да преследва, предотвратява и като цяло премахне домашното насилие, само през последната година 474 жени са били убити – двойно повече на тези през 2011 г., показват данни на мониторингова група, цитирани от Ройтерс.

Мнозина представители на консервативните кръгове в Турция смятат, че конвенцията насърчава насилието, като подкопава традиционната семейна структура. Според опонентите им обаче решенията, заложени в конвенцията, трябва да се спазват по-стриктно.

Дебатът около Истанбулската конвенция е проникнал дълбоко дори в семейството на самия Ердоган – две от децата му са в организации от двете страни на дебата.

ПСР трябва да реши следващата седмица дали да започне правни действия за излизане от споразумението, заяви представител на партията пред Ройтерс.

„Има малко мнозинство (в партията), според което е правилно (страната) да се оттегли“, заяви представителят, според когото излизането от споразумението в момент, когато насилието срещу жени расте, ще изпрати погрешен сигнал.

Дебатът се завъртя отново в обществото миналия месец след убийството на 27-годишната студентка Пинар Гюлтекин в провинция Мугла, чието тяло бе намерено изоставено във варел. Това е поредното от все по-честите убийства на жени от мъже в Турция. Бившият приятел на младата жена е с повдигнати обвинени и очаква съдебен процес. Той е признал за извършеното убийство, съобщават местни медии.

Според опоненти на Истанбулската конвенция тя е част от проблема, тъй като подкопава традиционните семейни ценности, които защитават обществото.

„Нашата религия определя нашите фундаментални ценности, нашите възгледи за семейството“, посочва Турската младежка фондация, в чийто надзорен съвет е синът на президента Билал Ердоган. Фондацията настоява за изтеглянето от конвенцията.

От своя страна Асоциацията за подкрепа на жените и демокрацията (KADEM), чийто заместник-председател е дъщерята на държавния глава Сумейе Ердоган, отхвърля подобни аргументи. „Вече не можем да говорим за „семейство“… като връзка, където едната страна е потисната и обект на насилие“, посочват от KADEM.

Мнозина консервативно настроени представители в Турция също така оспорват принципа за равенство между половете, заложен в Истанбулската конвенция, виждайки  в принципа за осъждане на дискриминацията на основата на tсексуалната ориентация насърчаване на хомосексуалността.

Критиците на оттеглянето смятат, че това ще отдалечи още Турция от ценностите на Европейския съюз.

„Това наистина ще отдели Турция от цивилизования свят и последствията може да са много тежки“, посочва Гамзе Тасчиер, депутат от основната опозиционна Републиканска народна партия.

През лятото на 2018 г. Конституционният съд в България реши, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на страната. Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Турция не поддържа официална статистика за убийствата на жени от мъже. Според данни на Световната здравна организация 38% от жените в страната са били обект на насилие от своите партньори в даден момент от живота си. За сравнение: в Европа този дял е 25%.

Правителството в Анкара все пак предприема мерки като маркиране на хора, които са прибягвали до насилие. Също така в страната действа и приложение за жени, с което може да се изпраща сигнал до полицията, което досега е било изтегляно стотици хиляди пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
още от библейско време си се знае каво е семейство и какви са правилата в него ... туй че , куп извратеняци , пардон "***", трябвало да се узаконят чрез тая идиотска конвенция , въобще ама не пасва на исляма , тъй че "сиктир" и от Турция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
След Полша, идва ТУРЦИЯ, а после и други държави ще се усетят, че зад благовидното обяснение да помогнем на жените срещу домашното насилие се крият други, нечисти помисли на определени сили, да ги нарека с предпочинатото от тях име ***. Досега 8 държави от ЕС не са ратифицирали конвенцията и едната е България. Чест ни прави да поддържаме исконните си ценности, че семейството се състои от МЪЖ и ЖЕНА. Борисов сновеше и агитираше по поръка от ЕК, но не му се получи. Станишев го поддържаше и оттогава станаха дружки. Дори КС у нас отхвърли този документ. Мислете, хора! Който има по-дълбок интерес, нека изчете конвенцията - там има някакви общи рамки и няма нищо конкретно за мерките към намаляване на домашното насилие към жените. Да не говорим, че времената се менят, има насилие и към мъжете психическо, финансово, емоционално. Някои посочват статистика, че да, преобладаващ дял (95%) има насилие към жената. Мерките ги има в законодателството на държавите и нашето е доста добро, стига да се спазва. С конвенцията се цели да се даде път на определени, твърде екстравагантни, бих казала откачени кръгове, които имат интерес и ще получават пари под тази кауза. НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ! Между другото, колко от вас знаят, че има Конвенция за защита на детето от 1951 г., приета в Женева? И какъв е ефектът от нея? Може би в определени конкретни дела в съда се споменава и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
След като след приемането на конвенцията случаите на домашно насилие са се увеличили, следва, че конвенцията способства домашното насилие и следва да бъде отхвърлена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Истамбулска конвенция - каца мед с налято канче катран.Ама не може само меда, трябва и катрана!Нали бе, Еленче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ош една партенка от преписаните статийки на килотон, кат "заразата" как се на и 4 завършват тия ми ти жертви и зарази, дан би кадъните с кръщелно да челото да ги погребват ве ?!? А и там си е като в Перник жената си требе да яде шамари чат пат, не кат у наще да ми преписват идиотии и пропаганди ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
"традиционните семейни ценности" - една от тези традиционни семейни ценности в Турция е, че мъжът може да бие жената, но не пред детето, а като се гледа процентът малтретирани жени, май и това не спазват...Машаллах!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още