IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP спира финансирането на стоковата търговия, докато преразглежда бизнеса си

Френският кредитор може напълно да се откаже от това поле на приходи

12:24 | 06.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската банка BNP Paribas SA прекрати всички нови свои сделки за финансиране на търговия със стоки, докато преглежда участието си в бизнеса в Европа, Близкия Изток и Африка, съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Банката, един от най-големите кредитори за световните търговци на стоки, наскоро е информирала своите клиенти, че няма да се сключват нови сделки, освен ако няма договорно задължение, посочват източници, пожелали да запазят анонимност, тъй като информацията все още не е публична. 

В момента BNP преглежда опциите за бъдещето на своя бизнес за финансиране на стокови сделки EMEA, добавят източниците.

Мерките, предприети от страна на банката, следват силния удар, който понесоха стоковите търговски къщи, изправени пред финансов колапс от Дубай до САЩ. Екипът на BNP за търговия със стоки търпи сериозни загуби от експозицията на банките към такива компании, включително и заради търговеца на житни култури Phoenix Group, енергийната компания GP Global Group, както и търговеца на кафе Coex Coffee International Inc., изтъкват източниците.

Александра Умплаби, говорител на BNP Paribas, отказа коментар.

BNP обмисля бъдещето на своя специализиран отдел за търговски решения, известен като STS, който се занимава със сделки за финансиране на стокова търговия в областта на енергетиката, селското стопанство и металите предимно от Женева. Опциите включват спиране на бизнеса или обединяването му с по-широкото подразделение на услугите на банката за трансакции.

BNP Paribas, чрез офиса си в Женева, е пионер в използването на акредитивите за финансиране на търговията с петрол през 70-те години на миналия век, като работи заедно с трейдъра Марк Рич. С нарастването на бизнеса за финансиране на търговци на стоки, банката дълги години е водещ кредитор в отрасъла, като представлява половината от банковите линии на някои търговски къщи. През последните години се наблюдава намалено присъствие, но търговските ръководители смятат, че BNP все още се нарежда сред първите 10 доставчици на финансиране за индустрията.

Банката ограничи бизнеса си за финансиране на стокова търговия от 2014 г., когато беше глобена с 8,9 млрд. долара за нарушаване на американските санкции. Независимо каква опция преследва сега, тя планира да се откаже от бизнеса, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още