IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G и новите промени на пазара на смартфони

Някога свързаността с новото поколение мобилни мрежи беше налична само в премиум устройствата. Сега играта се променя

16:23 | 06.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

5G, следващото поколение безжични мрежи, някога ексклузивно поддържани само от високия клас смартфони, сега намират място и в по-достъпните устройства, при това по-бързо от очакваното, пише Wall Street Journal.

Само преди месеци анализатори очакваха, че 5G ще даде тласък на индустрията след години на спад на продажбите. Но производителите на смартфони, които вече се борят с охлаждането на търсенето на по-скъпи устройства, бяха още по-тежко засегнати от икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Сега Samsung Electronics и други използват все повече 5G и възможностите за изключително бързо предаване на данни, за да направят по-привлекателни своите по-евтини телефони и да накарат колебливите да купят технология, която не предизвика особен ентусиазъм у ранните си потребители.

Забавящият се темп на напредък в смартфон технологиите през последните години допринесе за отслабващите продажби.

В глобален план средната търговска цена на 5G смартфон е спаднала до 813 долара през първите три месеца на 2020 г. – значително понижение спрямо сумата от 1186 долара от година по-рано, сочат данни на Canalys. Този спад е предизвикан от пускането на 5G в Китай, където такива устройства се предлагат на по-ниски цени, твърди Никол Пенг, анализатор на Canalys.

Samsung, която има агресивна 5G стратегия, вчера обяви, че новият ѝ 5G смартфон Galaxy Note 20 ще се продава за 1000 долара стартово по-късно този месец. Когато южнокорейският технологичен гигант пусна струващият 600 долара Galaxy A1 през юни, той се превърна в най-евтиното 5G предложение в САЩ. По това време миналата година Samsung постави цена от 1300 долара за своя премиум 5G смартфон Galaxy Note 10 Plus. Компанията се бореше да пусне първите 5G устройства на пазара и инвестира значително в маркетинга им, за да набере преднина.

Сега Samsung иска да разшири продуктовата си линия, като се насочва към масовия пазар и очаква по-ожесточена конкуренция, докато конкурентите ѝ на пазара на смартфони работят по възстановяването си от пандемията, коментира миналата седмица Лий Джин-мън, вицепрезидент на мобилното подразделение на компанията.

Основният конкурент в премиум сегмента – Apple, пусна iPhone SE за 400 долара през април, което засили резултатите на водещия бизнес на компанията през последното тримесечие. Очаква се Apple да пусне първия си 5G смартфон тази есен.

Google тъкмо пусна Pixel 4a за 350 долара. По-късно тази година тя планира да предложи и 5G версия на устройството срещу 500 долара. Китайските производители също пуснаха по-евтини 5G телефони. Huawei Technologies се бори със Samsung за лъвското парче от пая на пазара на 5G устройства, продавани по целия свят, твърдят анализатори.

Високата цена на 5G телефоните ги направи по-трудни за продажба сред потребителите, които са наясно с ограниченото покритие на новото поколение мобилни мрежи и с малкото съвместими устройства. Коронавирусната пандемия, която накара мнозина да работят от вкъщи, също повлия, защото сега потребителите са по-зависими от домашния си Wi-fi.

Тези предизвикателства карат производителите на смартфони да променят търговските си стратегии. Продажбите на смартфони на Samsung се свиха с 29 на сто през тримесечието от април до юни – по-сериозен спад от общия за индустрията, който е 16%, сочат данни на Counterpoint Research. Междувременно Huawei си спечели позицията на производител номер едно в света. Икономическите щети, нанесени от блокадите засегнаха и ключови за Samsung пазари в Европа и Северна Америка, докато Huawei спечели от възстановяването на разходите в Китай.

Добавянето на 5G към по-евтини устройства е само част от промените. Докато все повече потребители поставят под въпрос необходимостта да дадат 1000 и повече долара за нов смартфон, производителите се фокусират по-активно върху предложенията от среден клас. Само допреди няколко години потребителите и правещите ревюта на смартфони приветстваха устройства като iPhone X и Galaxy Note 8 на Samsung заради иновациите, което оправдаваше цена от 1000 долара. Но тези функции вече се превърнаха в масови.

В крайна сметка Samsung заложи повече върху моделите си от линията Galaxy A, опитвайки се да обхване по-голяма част от пазара. Компанията предложи намаления за своите смартфони Galaxy S20, които бяха пуснати през февруари, преди Световната здравна организация да обяви, че се намираме в ситуация на пандемия. Този петък Samsung планира да пусне още един телефон от среден клас, който поддържа 5G – Galaxy A51, а цената му ще е 500 долара.

Galaxy Note 20 пък пристига в два варианта – 1000-доларов базов модел с 6,7-инчов екран и три камери на гърба. По-голямата версия Galaxy Note 20 Ultra има 6,9-инчов дисплей и допълнителен сензор за автофокус на камерите. Цената е 1300 долара. Samsung често вкарва най-впечатляващите си функции в Galaxy Note – първият фаблет в индустрията, който се появи преди девет години.

Но линията Galaxy Note 20 не носи толкова много иновации, твърди Патрик Муурхед, президент на Moor Insights & Straytegy. „Много от тези неща са подобрения от предишни продукти“.

Вчера Samsung представи и нови версии на своя таблет, умен часовник и безжични слушалки. Освен това загатна какво да очакваме от Galaxy Z Fold 2, втората версия на нейния смартфон с огъващ се екран, който ще дебютира официално на 1 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
То дори в момента повечето оператори, у нас, не поддържат максималната скорост на 4G. А за 5G инфраструктура няма все още никъде в Европа, честито на тия дето си купуват нещо, без да знаят какво е.Да не говорим, че вероятно ще те таксуват по друг план, защото трябва някой да плати за хардуера, а по-висока честота = по-ниско проникване през различните материали, което значи нужда от повече антени, спрямо 4G, за да се покрие същата площ. Та има голям шанс, да нямаш 5G у вас, ако не си близо до антена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Напишете статия за ситуацията с 5G у нас. Какво се случва с честотите около 750mhz и 24ghz. Все пак преди да си купиш кола е добра идея да провериш дали има пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още