IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok отваря първия си европейски център за данни

Компанията инвестира 420 млн. евро в проекта

14:14 | 06.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Китайското видео приложение TikTok, което е изправено пред заплахата да бъде забранено в САЩ, обяви, че ще отвори първия си европейски център за данни в Ирландия, разширявайки присъствието си в страната, където вече разполага със свой център, занимаващ се с местните въпроси по регулацията, предава Ройтерс.

Новината беше обявена само дни, след като компанията майка ByteDance заяви, че обмисля да премести централата на TikTok зад граница, след като британска медия писа, че звеното може да се прехвърли в Лондон.

Инвестицията от 420 млн. евро на TikTok в Ирландия се случва в деликатен момент в отношенията между Китай и Запада, които спорят по редица проблеми – от търговските до справянето с коронавируса и политическата ситуация в Хонконг.

Американският президент Доналд Тръмп и други представители на американските власти заявиха, че компанията представлява риск за националната сигурност. Държавният глава дори заяви, че ще забрани услугата в САЩ на 15 септември, ако американските ѝ операции не бъдат продадени на Microsoft.

Ирландия е един от най-големите хъбове за центрове за данни в Европа и вече е дом на операциите на големи технологични компании като Amazon, Facebook и Google.

Центърът за данни на TikTok ще създаде стотици работни места, ще увеличи глобалните възможности на услугата и ще даде сигнал за дългосрочен ангажимент към Ирландия, обяви главният директор по информационната сигурност Роланд Клотие в публикация в блога на компанията.

Чуждестранни фирми директно отговарят за всяко едно от десет работни места в Ирландия, привлечени от ниските корпоративни данъци. Центърът на TikTok, който беше отворен в Дъблин през януари, се занимава с регулациите и отношенията с правителствата в Европа, Близкия изток и Африка.

„Решението на TikTok да отвори първия си европейски център за данни в Ирландия е силно приветстван и позиционира Ирландия като важно място за глобалните операции на компанията“, коментира Мартин Шанахан, ръководител на ирландската държавна агенция за привличане на чуждестранни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още