IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира достигна ново рекордно дъно спрямо долара

Лирата се обезцени с до 3,2% до цена от 7,2775 лири за долар. По-късно валутата успя да компенсира част от поевтиняването

15:04 | 06.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската лира се срина до рекордно дъно спрямо долара в четвъртък, след като намесата на държавните банки не можа да успокои инвеститорите.

Лирата се обезцени с до 3,2%, достигайки цена от 7,2775 лири за долар. По-късно валутата успя да компенсира част от поевтиняването, достигайки цена от 7,2551 лири за долар или понижение от 2,9% минути след 14:30 ч. българско време.

Предишното абсолютно дъно на валутата бе отбелязано през май тази година. В същото време разходите за гарантирането на държавните ценни книжа на страната в случай на фалит достигнаха до най-високото си ниво от три месеца. От своя страна основният индекс на турската фондова борса BIST 100 отписва 3,4% и е един от най-зле представящите се сред конкурентите си на развиващите се пазари.

В основата на спънките за турската валута са притесненията за нивото на резервите на страната, както и агресивният цикъл на парично облекчение, който предизвика отлив на чуждестранен капитал. С увеличаването на натиска върху валутата властите се облягат на държавните банки за подпомагане на лирата с продажби на долари, вместо да увеличат лихвените проценти или да ограничат кредитирането.

Централната банка съкращава лихвените проценти в рамките на девет последователни месеца от юли 2019 г. насам, преди да спре съкращенията за два поредни месеца. В същото време стимулирането на кредитирането и инжектирането на ликвидност чрез изкупуване на държавни облигации също оказаха ефект.

Според анализатори на Goldman Sachs Group Inc. и Oxford Economics увеличаването на лихвите може да се окаже наложително в скоро време. Като се вземе предвид и инфлацията, турските официални лихвени проценти са едни от най-ниските в света, като последната година са под нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Анджък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
arbeitmachtfrei
преди 3 години
алтъни, аркадаши, алтъни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още