IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Mercedes иска да увеличи ефективността в производството с 15%?

Луксозната марка оптимизира своите заводи с помощта на нова цифрова екосистема. Това би трябвало да направи ремонтите в монтажа почти остаряла технология

22:00 | 06.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: PA/RONALD WITTEK</p>

Снимка: PA/RONALD WITTEK

Daimler изхвърля цялата хартия от фабриките си. Производството на автомобилния отдел на Mercedes ще бъде силно дигитализирано. Листнатата на водещия германски индекс Dax компания разработи за целта нова екосистема, наречена MO360. С помощта на анализа на големи данни и използването на редица софтуерни приложения повече от 30 фабрики на марката със звездата трябва да бъдат свързани, като по този начин опростят силно процесите. Целта: до 2022 г. ефективността в производството трябва да се увеличи с цели 15 процента.

„Искаме да проучим от всички ъгли и да цифровизираме всички производствени процеси“, казва Йорг Бурцер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz AG, който отговаря за веригите за производство и доставка. Важно е не само да покрием процесите с „IT глазура“, но и наистина да ги преосмислим, пояснява той, цитиран от DPA.



Бурцер посочва за пример подобрения качествен контрол. В бъдеще всяко превозно средство може да бъде разположено с точност до сантиметър в заводското хале. Ако има отклонение от нормата навсякъде по време на производството, монтьорите се информират проактивно на своя смартфон или ръчно и могат незабавно да отстранят грешките. Ако е необходимо, алгоритъмът за обучение също представя опции за решение. В крайна сметка баровските коли на Mercedes трябва да напускат монтажната линия с възможно най-малката нужда от доработка.

„Можем сериозно да оптимизираме цифрите си за преработка“, обяснява Бурцер. „Това означава: повишаването на ефективността не винаги автоматично намалява броя на заетостта - в никакъв случай“. Независимо от това обаче неговата компанията щяла естествено да се нуждае от по-малко служители за осигуряване на качеството, ако всичко в действителност сработи според плана MO360.

Мениджърът обаче не определя количествено възможните икономии. „15-процентовата ефективност е съставена от различни аспекти“, казва той. 50-годишният ръководител не дава подробности и за това колко всъщност струва MO360. Това е "абсолютно разумна цена", казва Бурцер. Инвестициите в основните компоненти на системата трябва да се изплащат в рамките на три години, а допълнителни приложения - в рамките на 18 месеца.

Пълната прозрачност е една от най-важните предпоставки за повишаване на ефективността на производството. Процесите, машините, системите и устройствата са цифрово свързани помежду си чрез сензори и говорят същия език. Софтуерът за управление "Integra" гарантира това. Всички данни се групират и обработват в облака. Акцентът: Съхраненото ноу-хау за грешки, възникнали на производствената линия и възможните решения във фабриката, са незабавно достъпни за цялата производствена мрежа.

Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
Финанси виж още