IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hilton обяви загуба от 430 млн. евро и очаква дълго възстановяване

Заетостта в хотелите на компанията в Европа е била едва 7% през второто тримесечие

20:00 | 06.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската хотелска група Hilton предупреди, че я очаква „дълъг път“ за възстановяване, след като обяви едно от най-лошите си тримесечия в историята, тъй като пандемията я е тласнала към голяма загуба, съобщава Financial Times.

Компанията обяви в четвъртък загуба от 432 млн. долара през трите месеца до края на юни спрямо нетна печалба от 11 млн. долара през първото тримесечие и значително свиване спрямо печалбата от 261 млн. долара през същия период на миналата година.

Приходите през второто тримесечие са възлезли на 564 млн. долара спрямо 2,5 млрд. долара пред 2019 г., тъй като коронавирусната пандемия принуди правителствата да затворят границите и да забранят пътуванията по света.

„Резултатите ни за второто тримесечие отразяват предизвикателствата, които преживява бизнесът ни в резултат на пандемията“, коментира Крис Насета, главен изпълнителен директор на Hilton, в комюнике. „Макар че трябва да извървим дълъг път, сме започнали да се възстановяване и очакваме с нетърпение добрите възможности в бъдеще“, допълва той.

През юни Hilton обяви, че съкращава около 2100 работни места в очакване на дългосрочно намаляване на пътуванията. Компанията е изтеглила също целия револвиращ кредит на стойност 1,75 млрд. долара, емитирала е привилегировани облигации на стойност 1 млрд. долара и е продала предварително точки за лоялни клиенти на стойност 1 млрд. долара, за да засили ликвидността си от началото на пандемията.

Ричард Кларк, анализатор в компанията Bernstein, смята за сигурно, че второто тримесечие на годината ще „бъде най-лошото в историята на хотелския сектор“, но строителството на нови хотели вероятно ще бъде по-устойчиво, отколкото след финансовата криза през 2008 г.

IHG, която притежава брандовете Crowne Plaza и Holiday Inn и трябва да обяви резултатите си идната седмица, съобщи през май, че пандемията е била „най-значителното предизвикателство както за IHG, така и за индустрията до момента“.

Hilton, която съобщава, че към края на тримесечието има неизплатен дългосрочен дълг от 10,6 млрд. долара, е отворила 60 нови хотела между април и края на юни. Компанията е подписала също споразумение за лицензиране с азиатската компания за строителство на хотели Country Garden за изграждането на апартаменти за дълъг престой в Китай в опит да се възползва от растящия пазар в средния сегмент в страната.

Сред активите на хотелската група най-бавно е възстановяването в Европа, където заетостта е била 7% през тримесечието спрямо 24 на сто в САЩ и 29% в Азиатско-тихоокеанския регион.

Същата беше и тенденцията при Accor, най-голямата хотелска група в Европа, която обяви финансовите си резултати във вторник. Пред Financial Times главният изпълнителен директор на компанията Себастиен Базен заяви, че клиентите избират да резервират стаи предимно в хотели в крайбрежни хотели и дестинации, до които могат да стигат с автомобил.

Той определи вътрешните пазари на пътувания като „най-добрия буфер“ за хотелските оператори, докато очакват международните пътувания да се върнат към нивата и преди коронавируса. Базен допълни, че хората резервират стаи пет дни по-рано спрямо десет миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още