IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията разчисти палатковите лагери в София и страната, 12 души са арестувани

Акцията е започнала след 4 ч. тази сутрин

09:20 | 07.08.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Полицията премахна през нощта палатковите лагери на протестиращите в цялата страна - София, Пловдив, Варна и на пътя Стара Загора-Хасково.

Операцията на МВР е започнала около 4 часа във всички градове, където имаше блокади. 12 души са арестувани в София. ПР-експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. "Отровно трио" Арман Бабикян е задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше овободен около 7:30 ч., предава БНР.

"Изглежда не знаят, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията", каза Бабикян. 

На "Орлов мост" и площад "Независимост" вече няма лагери.

Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището на "Орлов мост" са премахнати. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.

На площад “Независимост“ са премахнати палатките от пътното платно. Те са преместени до тротоара до президентството. Около 4:30 ч. е имало 10-ина души в лагера. Те разказват, че е жандармерията без обяснения ги е накарала да освободят кръстовището.

“Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани“, каза Николай Димитров, един от гражданите, който е бил на място по-рано тази сутрин.

Към 8 ч.  на площада бяха останали няколко души при изключително засилено полицейско присъствие. Движението по бул. "Дондуков" е възстановено. “Орлов мост“ и кръстовището пред Ректората пред Софийския университет "Свети Климент Охридски" също вече са свободни за движение. Трафикът е възстановен и започва да се усилва.

Майките на деца с увреждания се преместиха пред Президентството. Полиция и жандармерия охраняват района, за да не се допуснат нови блокирания.

Без палаткови лагери и в страната

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до Баня Старинна - също беше вдигнат след намесата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват, съобщава БНР.

Част от тях още са на мястото. Полицаите са поискали документите на някои от хората - около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките. Блокада3 Блокада3

Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха. В момента движението по бул. "Цар Борис Обединител" и "Шести септември" се осъществява нормално.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Двама са задържаните във Варна, в момента няма информация за задържаните в Пловдив, както и на блокадата на пътя, близо да Стара Загора.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

Полицията: Протестите не са заявени в общината

"От началото на протестите сме подчертавали, че те не са заявени в Столична община.", това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи, цитирани от DNES.bg. Той се състоя, заради спецакцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната. Блокада Блокада

"Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети.", обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. "Орлов мост", което категорично отказало да се премести. "Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия", каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като осем от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите три лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища. Блокада Блокада

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. "Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове."

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. "Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни", обясни още Тодоров по време на брифинга.

От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища, ще осигурим правото на всички граждани да се придвижват свободно.

Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
а добър ден.... сега остава и ти да прогледнеш и да спреш да се кланяш на късия джуджар :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 3 години
Демокрацията е мъртва, да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Почвам да правя съществена разлика между Као (респект) и герберските *** ала kлoшаря - ватенката и фигуранта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr.Justice
преди 3 години
Бойко да чете какво се случи на хърватския и малайзийски премиер !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
ivancholak
преди 3 години
Когато държавата е нормална с нормално правосъдие: да протестите да са на определени и разрешени места. Когато обаче ножа е до кокъла това не помага. И не се чудете утре като ви опраскат бизнеса, като ви го окрадат, като ви изнасилят бабите от де ви е дошло....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Разчистиха свърталищата на безделници, браво.Хората могат да се движат спокойно.За протест си има място и така и трябва да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хехе, старата българска поговорка. с какъвто се събереш, такъв ставаш... Преди време Боци имаше друго отношение към протестиращите... Действия на един провален политик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
Поздравления за перфектно проведената акция. Отсега нататък който иска да протестира, по-добре да се придържа в границите на законите и нека протестът да е срещу управляващите, а не срещу всички софианци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Явно по стар български обичай за да се освободим ще трябва да чакаме на каталунската полиция или на румънката Кьовеши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още