IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност сви цените на петрола*

Въпреки това и двата основни сорта са напът да отбележат седмичен ръст в цената си от най-малко 4%

10:07 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола отбелязват макар и слабо поевтиняване в петък, прибавяйки към пониженията от предходната сесия на фона на притесненията, че търсенето на гориво ще намалее заради новия пик в случаите на коронавирус и бавното развитие на преговорите в САЩ за нова порция икономически стимули.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 0,2% до цена от 41,87 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент отписва от стойността си също около 0,2% до 45,02 долара за барел.

Въпреки това и двата сорта са напът да отбележат седмичен ръст в цената от най-малко 4% - най-много от седмицата, завършила на 3 юли, съобщава Ройтерс.

Ръстът в броя на новозаразените с коронавирус остава основен фактор за несигурността на петролните пазари, тъй като това ще определи колко бързо търсенето ще се възстанови. Според последните данни новите инфекции в САЩ се увеличават в редица щати, включително Колорадо, Охайо и Вирджиния.

Анализаторите също така наблюдават с тревога и липсата на напредък в преговорите между Белия дом и демократите за следващия пакет от помощи в подкрепа на икономиката. Според демократите президентът Доналд Тръмп може да се наложи да издаде указ, ако не иска да преговаря повече с тях.

Пакетът от помощи „остава единствената надежда за стимулиране на търсенето“ на петрол, тъй като т. нар. сезон на шофьорите в САЩ е към края си, посочват от ANZ Research. Активният сезон на отпуските през лятото се смята за основен двигател на търсенето в САЩ, въпреки че тази година и той бе повлиян от пандемията.

През седмицата по-слабият долар също помогна за увеличаването на цените на петрола.  В четвъртък доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо шест конкурентни валути, спадна до най-ниското си ниво от май 2018 г. насам.

Макар сега индексът да е леко нагоре, то се очаква доларът да отслабне преди публикуването на данните за заетостта в САЩ, които се очаква да покажат, че отварянето на нови работни места през юли се е забавило спрямо предходния месец заради ръста в коронавирусните инфекции.

Междувременно златото продължава да поскъпва с умерен темп. Цената на благородния метал се повишава д 0,17% до 2061,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още