IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците искат увеличаване на цените на клиничните пътеки

Лечебните заведения предлагат НЗОК да изплати надлимитната дейност със спестените пари за болнична помощ заради извънредното положение и спада на броя пациенти

12:26 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ВМА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ВМА

Болниците искат от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 10% увеличение на цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури, както и изплащане на надлимитната дейност от 2015 г. насам с част от спестените заради коронавируса средства.

Това се посочва в писмо на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българската болнична асоциация, изпратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов, министъра на финансите Кирил Ананиев, управителя на НЗОК Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров във връзка с очаквано подписване на анекс на Националния рамков договор около 10 август.

Пандемията от COVID -19 и предприетите по този повод мерки поставиха всички лечебни заведения в необичайна медицинска и неблагоприятна икономическа ситуация. Нормалната работа на лечебните заведения за болнична помощ е силно ограничена и затруднена, а в същото време е усложнена и оскъпена. Повечето от тях продължават да отчитат по-малко дейност, а правят повече извънредни разход“, посочва се в писмото.

Лечебните заведения предупреждават, че при сегашните темпове на развитие на епидемията дисбалансите в дейността им през месеците до края на годината ще се запази, а при определени обстоятелства може и да се задълбочи.

Увеличението на обемите на болниците за последните четири месеца  чрез добавяне на направените от тях икономии в следващи месеци решава само привидно проблема с неусвоените средства в болничната медицинска помощ. Ако при сега установените цени болниците не са могли да достигнат предоставените им обеми през първите 7 месеца на годината, няма как да се очаква, че ще ги достигнат през оставащите 5 месеца и то при очерталия се траен отлив на пациенти поради страх от заразяване, подчертава се в писмото.

Същевременно лечебните заведения правят допълнителни разходи за дезинфекция, предпазни средства, оборудване и консумативи, които са средно с почти 16 на сто над обичайното ниво на разходите.

Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните пет месеца се равняват на 17% от дейността и покриват не повече от 30% от разходите за възнаграждения, подчертава се в писмото.

Според болничните асоциации икономиите в бюджета на НЗОК в момента достигат 200 млн. лева, а до края на годината ще станат и повече. С тези пари може да се осъществи диференцирано повишаване цените на болничните медицински дейности като недооценените такива бъдат повишени с по-висок процент от тези с високи цени.

Болниците искат и да могат да прехвърлят икономиите на средства, направени след въвеждането на извънредното положение, до края на ноември.

Болниците припомнят, че общият размер на неразплатената надлимитна дейност от 2015 г. до днес е над 150 млн. лева. Като се включат лихвите, сумата надвишава 200 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още