IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи отново блокираха три кръстовища в София

През нощта няма арестувани, разговорите с протестиращите продължават и днес, съобщиха от СДВР

10:46 | 08.08.20 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите. 

„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Тодор Стоянов, който е прекарал нощта в лагера до президентството, заяви, че палатките са сложени отново след 21 часа, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост.

„Останахме по-малко хора и започнахме да си поставяме отново палатките и шатрите. В този момент полицията започна да се опитва да ни убеди да се махнем оттук. Все повече полицаи взеха да се събират. Но явно, след като разбраха, че група се връща от Орлов мост, полицаите получиха заповед и отстъпиха. От този момент нямахме проблеми да си изградим отново лагера“, каза той. Блокада Блокада

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта протестиращият.

На пл. „Независимост“ палатките са разположени така, че линейка или кола със специален режим на движение могат да преминат.

По различна е ситуацията на кръстовището пред Ректората. Там палатки няма – протестиращите са направили заграждение от кашпи и пейки.

Най-плътна и с най-голямо присъствие е барикадата на Орлов мост. Първоначално нямаше, но впоследствие бе осигурен коридор за преминаване на линейки и други автомобили със специален режим на движение

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт. Промените са публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност.

Тази сутрин главен инспектор Красимира Стоядинова от СДВР съобщи, че полицаи са опитвали да убедят снощи протестиращи на пл. „Независимост“ да преместят палатките си, но те категорично са отказали и дори призовали част от шествието, поело към Орлов мост, да се върне и да ги подкрепи. 

Няма арестувани през нощта, уточни тя.

На Орлов мост множеството направило барикади от кофи за смет, кашпи и други паркови елементи като пейки върху пътното платно. В резултат на тези действия в момента са изградени солидни и плътни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и други автомобили със специален режим.

Протестиращите категорично отказали да разговарят с полицейските служители и да отстъпят от позицията си. Дори започнали да събират камъни и бутилки „в случай, че бъдат атакувани“. Блокада Блокада

„На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.

Тя допълни, че разговорите с протестиращите продължават днес с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища.

„Уважаваме правото на протест на всички граждани, но призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и да не пречат на всички останали в столицата“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 3 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Независимо кой ще продължи управлението протестът има своето значение! Не бива да оставим досегашния маниер на управляващите - демонстрация за безотговорност с хвърлени в лицето на народа оставки! Държавата не е ООД и нейните неуспехи се заплащат скъпо от собствениците и т.е. от нас гражданите!!! Как да разберем, дали се управлява от експерти, след като решенията се обуславят от нерационалност, незаконност и последвала, декларирана с оставка безотговорност!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тоя вече е ясен, 2-3 дена му останаха, сега да видиме каскета как ще бъде изгонен! Там ще е голям зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 4
megiddo
преди 3 години
Крадецът от Банкя няма дълго да удържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
няма как да ми го обясниш докато виждаш избирателно алтернативите....а ги виждаш избиратрлно, защото не следиш политическия живот у нас...100 пъти ти казах че сега упраелява дпс, а бсп няма да управлява... след изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***- KOMУНЯГИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Как да ти го обясня по-ясно, ако няма ясна алтернатива, предпочитам Герб пред Бсп+Дпс.Под ясна алтернатива имам предвид избираема партия/и, която изповядва про-европейски ценности и дясна насоченост.Останалите опции не ме интересуват, разни "патриоти", бензинджии, ***, любители на кремълски джуджета, етнически партии и тн.И ако единствената опция на тези отпадъци е Герб, познай за кой ще гласувам (и още много хора) въпреки всичките им пороци!***/путинисти повече никога и каквато и цена да се плати, тя ще е по-ниска, отколкото ако тия вземат властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Той Ватьо нищо не следи, ама устата му е отворена да плюва, като на пияна ***, дето е толкова убава, че никой не ще да я мън.дърса! За това така пръска ковидна слюнкка връз секи, що не споделя шизофреидния му плам! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
Герб са по-скоро дясно центристи.Не им следя политиките.---Обаче аз ги следя... и герб са лява партия отвсякъде, нищо дясно няма в тях... . Защо ги защитаваш като не ги следш ? ... с това си признание... как ще е караме от тук натам? :)))То ако ги следеше, нямаше да ги защитаваш с такъв плам. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
От протестиращите няма и да чуеш единно мнение за какво се борят, просто защото са събрани много различни групи.ДБ от една страна - да кажем, че вземат цели 10% на изборите - с кой ще се коалират? Биха ли се коалирали с БСП? Мълчанието на агнетата!Недоволни от политическата система като цяло - още 10, кажи ги 15%. Отиват при Слави. Той с кого ще работи, какъв курс ще пиеме? Мълчание.Групата на кoмyндетата и путинистчетата с червените кратуни - за тях е ясно, с всички биха се коалирали, само да налапат кокъла.Божковчета - тия и те са ясни, тук е за пари. Е как тоя сбирщайн да излезе с обща визия??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 7
petrg5s
преди 3 години
Никой от тея 20 *** на Орлов мост не казва какво следва ? Кой,какво и най-вече КАК ще го направят.Та те даже не знаят какво ще се прави,камо ли пък това нещо да стане факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още