IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи отново блокираха три кръстовища в София

През нощта няма арестувани, разговорите с протестиращите продължават и днес, съобщиха от СДВР

10:46 | 08.08.20 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите. 

„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Тодор Стоянов, който е прекарал нощта в лагера до президентството, заяви, че палатките са сложени отново след 21 часа, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост.

„Останахме по-малко хора и започнахме да си поставяме отново палатките и шатрите. В този момент полицията започна да се опитва да ни убеди да се махнем оттук. Все повече полицаи взеха да се събират. Но явно, след като разбраха, че група се връща от Орлов мост, полицаите получиха заповед и отстъпиха. От този момент нямахме проблеми да си изградим отново лагера“, каза той. Блокада Блокада

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта протестиращият.

На пл. „Независимост“ палатките са разположени така, че линейка или кола със специален режим на движение могат да преминат.

По различна е ситуацията на кръстовището пред Ректората. Там палатки няма – протестиращите са направили заграждение от кашпи и пейки.

Най-плътна и с най-голямо присъствие е барикадата на Орлов мост. Първоначално нямаше, но впоследствие бе осигурен коридор за преминаване на линейки и други автомобили със специален режим на движение

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт. Промените са публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност.

Тази сутрин главен инспектор Красимира Стоядинова от СДВР съобщи, че полицаи са опитвали да убедят снощи протестиращи на пл. „Независимост“ да преместят палатките си, но те категорично са отказали и дори призовали част от шествието, поело към Орлов мост, да се върне и да ги подкрепи. 

Няма арестувани през нощта, уточни тя.

На Орлов мост множеството направило барикади от кофи за смет, кашпи и други паркови елементи като пейки върху пътното платно. В резултат на тези действия в момента са изградени солидни и плътни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и други автомобили със специален режим.

Протестиращите категорично отказали да разговарят с полицейските служители и да отстъпят от позицията си. Дори започнали да събират камъни и бутилки „в случай, че бъдат атакувани“. Блокада Блокада

„На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.

Тя допълни, че разговорите с протестиращите продължават днес с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища.

„Уважаваме правото на протест на всички граждани, но призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и да не пречат на всички останали в столицата“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 3
petrg5s
преди 3 години
Така е да,трима от БСП в момента са следствени и без имунитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Герб са по-скоро дясно центристи.Не им следя политиките, за мен най-голямата слабост им е корупцията и липсата на реформи.Плюсът им е, че вървим по правия път заедно с ЕС, НАТО. Влязохме в ЕРМ. Външния дълг не е увеличен. Сигурно и друго има.Аз отново искам да повторя - ако ще сменяме бараката, искам да е за къща, а не за колиба!В момента се опитват да ни втълпяват, че само и само да се махне Герб, може ло да се направи компромис и да се върне Бсп.Ее, аз такъв компромис НЯМА да направя. Очевидно и много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
"Усещам дискриминация. Ако не е имало жени на Орлов мост са щели да използват сила, а сега не са." - усещам тарикатлък, мъже(дядо Вова, ing5rov....) облечени като жени и с макиаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
Десните не са само Герб, има и други.И добре, че сме десните---какво точно дясно има в Герб? .. кажи ми поне две десни политики дето са провели/прокарали/изпълнили за 10г. управление ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отговори бе, копейник, отговори на простия въпрос Ти кого подкрепяш?С имена, с партии, конкретно!Знам, че няма да кажеш.Защото си просто един ***, който си крие петолъчката! Радиоточка. Магнетофон със записани опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Еее колега вие сте на всеки километър бе ... и така до края на света нали ? :)) Ами ако се наложи преди изборите да отидете в затвора ? :) Няколко служби вече ви разследват (слава Богу не български)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
petrg5s
преди 3 години
Абе ***,само ти квичиш като ренен койот.Писа един път разбрахме че не те слуша главата,ми спри се.От 33 коментара 25 са твой ! Ми колкото и да повтаряш като развалена латерна няма да спечелиш повече хора на твоя страна.30 човека на кръст те на Орлов мост.Повече няма и да станете.А ние сме над 100000 и 11 поредни избори ви бием като шкембе в дувар.Благодарения на радев март месец ще е 12-тата ,но този път в ОРГОМНА разлика понеже настройте всички срещу вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 5
Invcom
преди 3 години
*** гледай каква статия има в немския шпигел за нашата Тиква - https://***.dw.com/bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/a-54494258Само да не кажеш, че Шпигел и Дойче Веле са рубладжии :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 6
Invcom
преди 3 години
в кой точно ред съм признал, че подкрепям червените ? Цитирай ми го :)) хахаххахахахахах това, че ГЕРБ са десни беше добра шега. Имаме *** с чувство за хумор. Но истината е че ГЕРБ не са и леви ... това е просто една мафиотска организация, която се интересува само от власт и пари - няма идеология
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*гaлoши**ко.чи.на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още