IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи отново блокираха три кръстовища в София

През нощта няма арестувани, разговорите с протестиращите продължават и днес, съобщиха от СДВР

10:46 | 08.08.20 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите. 

„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Тодор Стоянов, който е прекарал нощта в лагера до президентството, заяви, че палатките са сложени отново след 21 часа, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост.

„Останахме по-малко хора и започнахме да си поставяме отново палатките и шатрите. В този момент полицията започна да се опитва да ни убеди да се махнем оттук. Все повече полицаи взеха да се събират. Но явно, след като разбраха, че група се връща от Орлов мост, полицаите получиха заповед и отстъпиха. От този момент нямахме проблеми да си изградим отново лагера“, каза той. Блокада Блокада

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта протестиращият.

На пл. „Независимост“ палатките са разположени така, че линейка или кола със специален режим на движение могат да преминат.

По различна е ситуацията на кръстовището пред Ректората. Там палатки няма – протестиращите са направили заграждение от кашпи и пейки.

Най-плътна и с най-голямо присъствие е барикадата на Орлов мост. Първоначално нямаше, но впоследствие бе осигурен коридор за преминаване на линейки и други автомобили със специален режим на движение

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт. Промените са публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност.

Тази сутрин главен инспектор Красимира Стоядинова от СДВР съобщи, че полицаи са опитвали да убедят снощи протестиращи на пл. „Независимост“ да преместят палатките си, но те категорично са отказали и дори призовали част от шествието, поело към Орлов мост, да се върне и да ги подкрепи. 

Няма арестувани през нощта, уточни тя.

На Орлов мост множеството направило барикади от кофи за смет, кашпи и други паркови елементи като пейки върху пътното платно. В резултат на тези действия в момента са изградени солидни и плътни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и други автомобили със специален режим.

Протестиращите категорично отказали да разговарят с полицейските служители и да отстъпят от позицията си. Дори започнали да събират камъни и бутилки „в случай, че бъдат атакувани“. Блокада Блокада

„На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.

Тя допълни, че разговорите с протестиращите продължават днес с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища.

„Уважаваме правото на протест на всички граждани, но призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и да не пречат на всички останали в столицата“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 3
petrg5s
преди 3 години
Тя полицията да спре да ги пази,пък ще видиш......чашата прелива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
Invcom
преди 3 години
Опа тигре тигре ... 90те години минаха :)) СИК-аджийските номера вече не вървят. Успех ти пожелавам в гражданската война :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Както казах - класически скрит копейнишки ***, нищо не предлага, дума не казва за кой подкрепя и как вижда бъдещото управление - мълчи, като партизанин.Тук е за да плюе. Такава е инструкцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
petrg5s
преди 3 години
Бой ве мама им *** платени ***.Полицията ако не си свърши работа ще стане гражданска война с много жертви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
Invcom
преди 3 години
Ей го най-фанатизирания герберски ***. Трябва подкрепата за престъпници да се окачествява като престъпление, защото ако чакаме на "моралните устои" на граждани като Ватника сме загубени... Btw над 30 университета в т.ч. Софийски, УНСС, УАСГ, БАН и др. поискаха оставката на правителството, защото тази корупция и простащина не се издържат ...Как ще коментираш ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето, кладически копейнишки ***, с конкретна инструкция как се действа в такъв случай - омаловажаване, насмешки и принизяване, но НИЩО КОНКРЕТНО. Това са инструкциите им - плюй, но не се разкривай, да не ти видят червената отвратителна муцуна. И се пише Марсианец, а не МарсиЯнец, тавариш, знам, че образованието никога не ви е било силна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Ужасът е пълен ... ако БоЕко падне ще дойдат РУСНАЦИТЕ, а след тях и Марсиянците, Европа ще пропадне, а Меркел ще получи инфаркт.... Алоооуу психиатричните отделения къде спите, тука ври от пациенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ниндавашмакъл - даваш акъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето какви прекрасни брошури се раздават на протеста.https://***.imageupload.net/image/qUtgS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
боже... ти даже не живееш тук, но ниндавашмакъл... Вероятно се информираш от пик и блиц, нова тв.Иначе знам... всички сте образовани и богати, ако съдя по писанията ви, България отдавна е задминала Монако по стандарт.Я ме светни защо не практикуваш професията си тук у нас, защо децата ти и семейството не са ти тук? ... ае поне не ни пречи да направим родината си, поне толкова правова както е новата ти родина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още