IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СДВР обеща да премахне блокадите в София

Броят на полицейските сили ще бъде намален, за да се гарантира сигурността им

17:25 | 08.08.20 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това заяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Искам да поднеса извинение на всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София, каза той, цитиран от БНТ. 

След като на 7 август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град, през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.

По думите на ст. комисар Хаджиев относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха през Фейсбук, че е време да полетят павета. Установена беше и груша от 15-20 лица с маски и качулки, които следват поведението и профила на ултрасите от футболните агитки. На други група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук", каза ст. комисар Хаджиев.

По думите му целта на провокациите е да предизвикат "физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста".

Директорът на СДВР обяви, че ще намалят броя на полицейските сили, за да гарантират сигурността им.

"Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите да спазват законноустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града", каза ст. комисар Георги Хаджиев.

Припомняме, че протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хахаа, вчера бяха 50 срещу 1 милион :)) ... как ви намират такива смешници, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Той (процесора му) е от експерименталните нанометри и архитектура.Няма пачове за него. Перманентен бъг в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Лапников , вас троловете с каква ваксина ви боцкаха бе ... много ти забива процесора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
последна точка от "сценария"... ти оставаш на сухо , без папо , ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аа, бъркаш! Другите мутри ( соц путинолюбците) ако захапят веднъж, няма махане! Да ти разкажа ли сценария?- първо ще започнат с як популизъм, раздаване на пари и тн.- помийни ями, като бултаймс, епицентър и тн. ще превъртят брояча от лъжи и пропаганда- лекичко ще се появи едно редерендумче за излизане от НАТО, на които всички бабишкери и маргинали с промити мозъци ще оридат да гласуват- после същото за ЕС Това всичкото е планирано още от илъгването на голяма част от хората, че Рундьо Рублата е независим...Едни другари ги планират тия неща с години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Хихихи.....какви са тези сизифовски напъни от старана на СДВР. Режат една глава,на нейно място поникват три, режат и отново............ Толкова ли е трудно една мyтрa да си подаде оствката? Вярно, че за неговото място се готвят други мyтри, но ако трябва ще изгоним и тях. Толкова е просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
това е положението ... Истанбулската коненция , например също тъй защитава правата на двеста гея , в противоречие с правата и разбиранията на 2 милиона примерно ... и бащицата ти много натискаше за ратифициране ...сега като ви опря на вас у задния двор зинахте и стари и нови *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
petrg5s
преди 3 години
правата на 20 маломника срещу правата на 2 000 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
aaaa... не мой така с рогите ... ами правата на човека , ами страсбург , ами хелсингския комитет , ами ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
petrg5s
преди 3 години
А не ве,чакайте ги още.И премахването няма да е достатъчно.Здрави глоби и ефективни присъди трябват .На онея тримата организатора (адвоката на Божков и другите двама *** ) минимум по 1 г затвор ! Минимум ! *** държавата,*** полицията.Молили им се,преговаряли.А ве ей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още