IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се обособят ли две икономически екосистеми - около САЩ и около Китай?

Може би най-голямата търговска промяна е начинът, по който двете суперсили представляват места за търговия

18:00 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

TikTok е социалното приложение на мода за американските тийнейджъри. Мястото, където те публикуват най-новите си танцови видеоклипове, баскетболни забивки или - в случая на онези, които го използваха, за да опитат да осуетят юнския митинг на президента Доналд Тръмп в Талсъ - дават воля на своя политически активизъм, пише Рана Форухар за Financial Times.

Приложението също така се превърна във фокус на процеса по икономическо отделяне между САЩ и Китай, който започна с производители на оборудване и чипове като ZTE и Huawei, а сега е съсредоточен върху китайския собственик на TikTok, ByteDance, който е притискан да продаде приложението на американската технологична компания Microsoft. 

Всичко това подкрепя идеята, че търговските и инвестиционните модели в технологиите вероятно ще се променят в бъдеще. Досега ставаше въпрос повече за реторика, отколкото за реалност. Въпреки заглавията за търговски войни, между 2014 и 2017 г. само около 7 на сто от световните търговски пътища са се изместили, показва анализ на McKinsey Global Institute върху данните на ООН Comtrade. Но според нов доклад на MGI за веригите на доставка, промените вероятно ще се ускорят драматично.

Благодарение на безброй рискове - от сприхавата политика до изменението на климата и пандемиите, или нарастващия брой кибератаки и финансови кризи - шоковете за глобалната търговия стават все по-чести. Сега компаниите могат да очакват продължаващи месец прекъсвания във веригите за доставка на всеки 3,7 години. Това означава, че в продължение на десетилетие фирмите могат да загубят 40 на сто от годишната си печалба, се казва в доклада.

MGI също изчислява, че до 26 на сто от износа на стоки в световен мащаб, възлизащ на около 4,6 трлн. долара, може да произтича от нови страни през следващите пет години. И това е консервативна оценка, базирана на икономически постижимото в момента. Разбира се, политиката може да наложи промени, които не са в икономически интерес на дадена страна, а вместо това представляват желанията на електорати или автократи.

Част от тази история е за махалото, което се люшна твърде надалеч през последните няколко десетилетия към концентрация във веригите за доставка, както географски, така и икономически. Свръхконцентрацията на веригите за доставка с ниска стойност в Азия роди предприятия, които бяха ефективни, но не непременно устойчиви, особено на природни бедствия или неочаквани политически събития.

Covid-19 разкри уязвимостта, дължаща се на това, че Китай и Индия произвеждат по-голямата част от фармацевтичните съставки в света. В действителност в доклада на MGI се изборяват 180 ключови продукта, за които една държава отговаря за повече от 70 на сто от износа им. Концентрацията е най-висока в мобилната и комуникационна техника, една от най-спорните политически области в момента. Тя е често срещана и в индустрии с по-малко значение, като текстил и облекло.

Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още