IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Kodak във връзка с правителствения заем от 765 млн. долара

Цената на акциите на компанията се понижи с 40%

16:05 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mike Bradley/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mike Bradley/Bloomberg

Книжата на Eastman Kodak понижиха стойността си с повече от 40 на сто преди началото на търговията в понеделник, след като федерална агенция заяви, че разглежда обявения преди това заем от 765 млн. долара за някогашния пионер във фотографията за производството на лекарствени съставки, предава CNBC.

„Последните твърдения за неправомерни действия предизвикват сериозни опасения. Ние няма да продължим нататък, освен ако тези твърдения не бъдат изчистени“, посочи в туит в петък Американската корпорация за международно финансиране за развитие.

Преразглеждането на финансирането се случва в момент, в който се твърди, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси, че разследва компанията във връзка с това как е разкрила сделката с правителството, пише Wall Street Journal. Освен това разследването разглежда и опциите с акции, които са били предоставени на изпълнителния председател Джеймс Континенца преди обявяването.

Книжата на компанията повишиха значително стойността си, откакто сделката беше обявена на 28 юли. Но търговската активност нарасна в деня преди официалното разкриване на новината, която накара мнозина на Wall Street да повдигнат вежди.

В деня преди новината за сделката цената на акциите скочи с 25 на сто, а 1 645 719 книжа смениха собствениците си, надминавайки значително средната търговия с 236 479 акции за предходната година, сочат данни на FactSet.

След като излязоха новините за споразумението, Kodak, чиито книжа се търгуват за около 2,60 долара, преживя огромен скок. В рамките на два дни акциите се предлагаха за 60 долара. В рамките на 24 часа над 100 хил. инвеститори добавиха книжата към акаунтите си в Robinhood – приложение, популярно сред младите инвеститори, сочат данни на Robintrack. Книжата бяха толкова волатилни деня след новината, че бяха спрени 20 пъти по време на сесията.

Сенатор Елизабет Уорън призова Комисията по ценните книжа и фондовите борси да разгледа търговията, състояла се преди администрацията на Доналд Тръмп да обяви сделката си с Kodak.

„Имаше няколко случая на необичайна търговска дейност преди обявяването, което повдига въпроси за това дали едно или повече лица могат да са ангажирани с вътрешна търговия или с неразрешено разкриване на ключова непублична информация относно предстоящия заем от 765 млн. долара, отпуснат съгласно Закона за отбранителното производство“, пише Уорън в отворено писмо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още