IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага контрасанкции на американски политици в спора за Хонконг

Сред засегнатите са сенаторите републиканци Тед Круз и Марко Рубио

15:33 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марко Рубио. <em>Снимка: Al Drago/Bloomberg </em></p>
<h4>
	&nbsp;</h4>

Марко Рубио. Снимка: Al Drago/Bloomberg

 

В отговор на последните санкциониращи мерки на САЩ в спора за новия закон за сигурност в Хонконг Китай наложи санкции на американски политици. Те се отнасят, наред с други, до републиканските сенатори Тед Крус и Марко Рубио, както съобщи в понеделник Министерството на външните работи в Пекин.

Ведомството определи американските санкции като сериозно нарушение на международното право. В петък правителството на САЩ постави премиера на Хонконг Кари Лам, ръководителя на китайското бюро за връзка и други високопоставени представители на Китайския специален административен регион и Народната република в нов списък с санкции.



Причината: Лам е била пряко отговорна за прилагането на политиката на Пекин за потушаване на свободата и демократичните процеси.

Много западни държави обвиняват Китай, че със закона за сигурност подкопава  гражданските права в бившата британска колония. Отношенията между Китай и САЩ се влошиха през последните месеци поради редица конфликтни точки, включително спора за търговските въпроси и начина на справяне с пандемията на коронавируса.

През миналия месец Китай вече обяви санкции срещу Круз и Рубио, след като САЩ наложиха наказателни мерки срещу високопоставени служители в Народната република по обвинение в потушаване на мюсюлманското малцинство на уйгурите.

През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповеди, които трябва да забранят американската употреба на WeChat и TikTok, влизайки в сила от средата на следващия месец.

След това администрацията на Тръмп заяви, че ще наложи нов кръг санкции на 11 лица, включително ръководителя на администрацията на Хонконг Кари Лам за ролята ѝ в надзора и „прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси“.

Междувременно в Хонконг бе задържан продемократичният медиен магнат Джими Лай - заради предполагаеми нарушения на противоречивия закон за националната сигурност. Лай е обвинен в сговор с чуждестранни сили и други нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още