IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания с най-силен срив от 2009 г. насам

Броят на самонаетите лица е отчел рекордно понижение през второто тримесечие

10:54 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на работещите във Великобритания е намалял с 220 000 през тримесечието до юни. Това е най-големият спад в заетостта на страната от 2009 г., съобщават световните агенции, позовавайки се на данни то Службата за национална статистика на Обединеното кралство.

Броят на самонаетите лица е отчел рекордно понижение, информира Ройтерс. Очаква се загубата на работа да нарасне, когато властите във Великобритания прекратят огромната си схема за запазване на работните места в края на октомври. в в

Британският финансов министър Риши Сунак каза, че цифрите показват, че програмите за подкрепа на правителството работят, но загубата на работни места е неизбежна.

„Винаги ми е било ясно, че не можем да защитим всяко работно място, но чрез нашия План за работа имаме ясна схема за защита, подкрепа и създаване на работни места, за да гарантираме, че никой не остава без надежда“, заяви той.

Коефициентът на безработица обаче неочаквано се задържа на ниво от 3,9%, но това отразява  увеличението в броя на обезкуражените лица, информира Bloomberg.

Освен това през юни около 300 000 души са заявили, че са били наети на работа, въпреки че не са извършвали реална дейност и не са получавали заплати, но това също е спомогнало нивото на безработица да се задържи ниско, съобщават от статистическата служба.

В сряда ще бъдат публикуваните данни за брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие на годината. Анализаторите прогнозират, че икономиката на страната се е свила с 20,5% на тримесечна и с 22,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още