IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на луксозни имоти в света намаляват през първото полугодие

Сеул е градът с най-голям скок на наемите на жилища от високия сегмент в света

17:47 | 11.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg

Пазарите на луксозни жилища под наем в ключовите градове в света, където обичайно има по-висок дял на международни и корпоративни наематели, са пострадали, тъй като търсенето намалява заради пандемията от COVID-19, пише консултантската компания Savills.

Индексът на градовете в света на компанията показва, че средните наеми на луксозни имоти са намалели с 1,1% през шестте месеца до юни 2020 г. спрямо понижение от 0,5% на капиталовите стойности.

Собствениците на луксозни имоти предпочитат да задържат жилищата си по време на кризата, ако нямат нужда да продават, докато притежателите на имоти под наем предпочитат да намаляват наемите, за да бъдат имотите им заети, което води до спад на цените.

Само седем града в света са регистрирали ръст на наемите през първите шест месеца на 2020 г. Сеул е на първо място с ръст от 8,5% благодарение на уникалната система за отдаване под наем, ниските лихви и ограниченото предлагане.

В Амстердам наемите на луксозни имоти са скочили с 2%, а в Париж ръстът достига 1%. В тези градове наемните пазари да движени от ограниченото предлагане. Други пазари са стимулирани от промяната на търсенето по време на пандемията като Сингапур, където наемите на луксозни жилища са нараснали с 0,9%, колкото и в Сан Франциско. В Сингапур е отчетено и повишено търсене на по-малки луксозни имоти, тъй като доставчиците на имоти за съжителство са били избягвани от наемателите в настоящата среда.

Минимален ръст на наемите на луксозни имоти регистрират също Мумбай и Пекин от съответно 0,8% и 0,5%, а в Лос Анджелис, Мадрид, Барселона и Куала Лумпур те са останали не променени.

В САЩ търсенето на площи е значителен двигател на наемните цени, тъй като наемателите търсят имоти с повече пространство извън гъсто населени райони. Маями и Лос Анджелис са се възползвали от тази тенденция, докато търсенето в Ню Йорк, където има и свръхпредлагане на имоти, е намаляло.

Предлагането изпреварва търсенето в редица други градове като Банкок, Дубай и Мумбай, където наемите на луксозни имоти са поевтинели през първата половина на годината.

Сидни е регистрирал най-голямо понижение на наемите от 7,1%. Пазарът в австралийския град е пренаситен, а заради пандемията е отчетен отлив на корпоративни наематели и преминаване на имоти за краткосрочен наем на пазара на дългосрочните наеми, което допълнително е влошило баланса между търсенето и предлагането.

Същите фактори са причина за намаляването на наемите и в други градове като Кейп Таун и Москва от съответно 3,4% и 3%.

Средната доходност от луксозни имоти в света е намаляла от 3,8% през декември 2010 г. до 2,9% през юни 2020 г.

Северноамериканските градове носят най-висока доходност със средно ниво от 4,3% през юни 2020 г. спрямо 4% през юни 2017 г., а ръстът на наемите е изпреварил скока на капиталовата стойност за първи път от 2014 г. Луксозните имоти в Лос Анджелис носят най-висока доходност в индекса със среден ръст на доходността от 5,6%.

Същевременно градовете в азиатско-тихоокеанския регион носят най-ниска доходност със средно ниво от 2% през юни. Доходността намалява през последните десет години, тъй като ръстът на капиталовата стойност изпреварва ръста на наемите. Това важи особено за градовете в Китай, които регистрираха един от най-големите ръстове на капиталовата стойност през последното десетилетие.

Градовете в Европа и Близкия изток носят средна доходност от 3,4% към юни, като тя също постепенно намалява през последните десет години. Най-висока доходност в двата региона носят луксозните имоти в Москва и Дубай – 4,6%.

Според Savills по-дългосрочните последици от COVID-19 вече се отразяват в движенията на цените в глобалния индекс. Апартаментите отчитат среден спад на капиталовите стойности от 0,7% през първото полугодие, докато къщите, които са средно два пъти по-големи по размер от апартаментите в същия град, запазват положителен растеж от 0,3%.

Перспективите пред наемните пазари на луксозни имоти в света ще зависят от редица фактори. Крехките перспективи пред икономиката в краткосрочен план вероятно ще подкопаят търсенето от корпоративни наематели, но нови наематели може да се появят от други източници, прогнозира Savills.

Блокадата е накарала хората да преосмислят какво искат от дома, като някои от тях са решили да се преместят и да живеят под наем в краткосрочен до средносрочен план.

Допитване за глобалния жилищен пазар на Savills сред експерти в глобалната мрежа на компанията установи, че 46% от участниците очакват лек спад на цените през второто полугодие на 2020 г., а само 5% предвиждат ръст на цените.
По-оптимистични са нагласите за цените през 2021 г. и след това. Близо половината от участниците в допитването предвиждат ръст на цените догодина, а 70 на сто прогнозират скок през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още